Υπόθεση Κατασκοπείας From Russia with Love

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ – FROM  RUSSIA WITH LOVE  

 

Ένας υπάλληλος εταιρείας που ελέγχει τις ηλεκτρονικές συσκευές στη γερμανική Βουλή φέρεται να έχει δώσει κατόψεις του κτιρίου του Κοινοβουλίου στη ρωσική μυστική υπηρεσία. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του 55χρονου Γενς Φ,  την Πέμπτη με την υποψία ότι είναι πράκτορας μυστικών υπηρεσιών. Ο κατηγορούμενος λέγεται ότι μετέφερε σχέδια κάτοψης, από τα οποία μπορεί να διαπιστωθούν οι θέσεις και οι αριθμοί των γραφείων, σε συσκευή αποθήκευσης δεδομένων και στη συνέχεια τα έστειλε σε υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ο οποίος είναι και υπάλληλος της ρωσικής μυστικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κατηγορούμενος είναι πρώην πολιτικός αξιωματικός της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Λίγο μετά την έναρξη της εκπαίδευσής του το 1983, έγινε ανεπίσημος υπάλληλος (IM) του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (Στάζι) και εξελίχθηκε σε θέση που είχε υπό την διεύθυνσή του άλλους ανεπίσημους πληροφοριοδότες. Σύμφωνα με πληροφορίες της F.A.Z., θα είχε προοπτικές να γίνει υπάλληλος πλήρους απασχόλησης της Στάζι, γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πτώσης του τείχους. Εξαιτίας αυτού του υπόβαθρου, θα μπορούσε να γνωρίζει ποιος υπάλληλος της ρωσικής πρεσβείας είναι υπεύθυνος για τις στρατιωτικές πληροφορίες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ιδεολογικά κίνητρα ή οικονομικοί λόγοι παίζουν ρόλο στο αδίκημα για το οποίο κατηγορείται.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν βρίσκεται υπό κράτηση, μέχρι στιγμής διατηρεί τη σιωπή του, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πορίσματα της εισαγγελικής Αρχής, είναι βέβαιο ότι αποφάσισε «με δική του βούληση» το αργότερο μεταξύ τέλους Ιουλίου 2017 και αρχές Σεπτεμβρίου 2017 να μεταφέρει τις πληροφορίες των σχεδίων. Προφανώς είχε λάβει αυτές τις πληροφορίες νόμιμα. Η εταιρεία, στην οποία εργάζεται από το 2010, πραγματοποιεί τις νομικά απαιτούμενες επιθεωρήσεις κινητών ηλεκτρικών συσκευών στη γερμανική Βουλή με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων. Δεν ήταν μια ειδική ανάθεση IT. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κατηγορούμενος είχε πρόσβαση σε κρατικά μυστικά. Δεν είναι επίσης σαφές πώς ήρθε σε γνώση των ανακριτικών Αρχών το περιστατικό και αν υπήρξαν περαιτέρω επαφές με την μυστική υπηρεσία.

Οι Φιλελεύθεροι  και οι Πράσινοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους. «Υπάρχει απειλή για περαιτέρω επιβάρυνση των σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας, κάτι που θα ήταν πολύ λυπηρό», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, Mάρκο Μπούσμαν. Οι βουλευτές των Πρασίνων, Mάνουελ Σαραζίν και Κονσταντίν Φον Νοτζ ζήτησαν ένα «συνολικό σχέδιο για την αποτελεσματική προστασία της Βουλής». Αυτό περιλαμβάνει μια πιο εντατική εξέταση των παρόχων υπηρεσιών και πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όλων των εργαζομένων σχετικά με την κατάσταση κινδύνου.
Στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λέονιντ Σλούτζιν, έκανε λόγο για «αντι-ρωσική εκστρατεία των ΜΜΕ».

 

ΠΗΓΗ : ΚΥΠΕ

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives