Έπεσαν Κάτω από 6δις τα Κόκκινα Δάνεια

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 6ΔΙΣ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

 

Σημαντική επιτάχυνση παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2020, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τα οποία υποχώρησαν κάτω από €6 δισεκατομμύρια, στο τέλος του μήνα, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση €710 εκατ. σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, τα ΜΕΔ ανήλθαν στο τέλος Νοεμβρίου στα €5,59 δισ. σε σύγκριση με €6,30 δισ τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης ΜΕΔ ως προς τα συνολικά δάνεια υποχώρησε στο 19,1% τον Νοέμβριο από 21% τον προηγούμενο μήνα, αφού και τα συνολικά δάνεια παρουσίασαν περίπου αντίστοιχη μείωση. Τα συνολικά δάνεια στο σύστημα ανήλθαν σε €29,3 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου από €30,12 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, οι προβλέψεις έναντι των «κόκκινων δανείων» υποχώρησαν στο 49% σε σύγκριση με 54% τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρησιμοποίησαν προβλέψεις για λογιστική διαγραφή ΜΕΔ ή για συμβατικές διαγραφές.

«Η μείωση στις ΜΕΔ και κατ’ επέκταση στις συνολικές χορηγήσεις οφείλεται κυρίως σε διαγραφές που είτε αφορούν συμβατικές ή ‘λογιστικές διαγραφές’», αναφέρει η ΚΤΚ.

Παράλληλα, τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών υποχώρησαν στα €4,59 δισ., που αντιστοιχούν στο 15,6% των συνολικών δανείων, από €5,3 δισ. ή 17,5% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ από τις συνολικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, το 59,2% ή €3,13 δισ. ανήκει σε νοικοκυριά, ενώ το 41,6% ή €2,33 δισ. ανήκει σε μη χρηματοδοτικές εταιρείες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρικών κόκκινων δανείων, ήτοι €2,04 δισ., να ανήκει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι προβλέψεις έναντι των ΜΕΔ των νοικοκυριών ανήλθαν στο τέλος Νοεμβρίου στο 44%, ενώ οι αντίστοιχες για εταιρικά κόκκινα δάνεια διαμορφώθηκε στο 55%, ενώ για τα δάνεια των ΜΜΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 57,4%.

ΚΥΠΕ

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives