Ένα και ένα ίσον δυο

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email

Του   Δρ Ζηνων Αχιλλιδη Ph.D Εngineering

 

Γεγονότα

1.  Χάσαμε τον πόλεμο το 1974.

2.  Η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Κύπρου.

3.  Το ειδικό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικο βάρος της Τουρκίας σε σχέση με τα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλο.

4.  Το Ανατολικό ζήτημα είναι επίκαιρο όσο πότε ( Με την άμεση ανάμιξη της Ρωσίας στην Σύρια).

5.  Η Τουρκία δεν έκανε την εισβολή για χάρη των Τουρκοκυπρίων φυσικά ( Στρατηγικό βάθος Α. Νταβουτογλου).

6.  Η Τουρκία δεν έχει δώσει ποτέ πίσω σε συνομιλίες αυτά που κέρδισε σε πόλεμο.

7.  Η Τουρκία συνεχώς επενδύει(γεωπολιτικά) στα λάφυρα πολέμου (αγωγός νερού από την Τουρκία – αφαλατώσεις πολύ φθηνότερη λύση ).

8.  Η διαπραγματευτική ισχύς του εκάστοτε Τουρκοκυπρίου διαπραγματευτή πηγάζει κυρίως από την παρουσία του Τουρκικού στρατού, αλλά και από την οικονομική εξάρτηση των κατεχόμενων από την Τουρκία.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, τότε μπορούμε να εξάγουμε τα πιο κάτω συμπεράσματα :

1. Ο εκάστοτε Τ/Κ διαπραγματευτής και να θέλει (που δεν θέλει) πάντα θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις πάγιες Τουρκικές θέσεις (8).

2. Η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορεί να πιέσει την Τουρκία(να της βάλει βασικά το πιστόλι στον κρόταφο) για να συναίνεση σε μια υποφερτή λύση του Κυπριακού είναι οι ΗΠΑ, άλλα όπως αναφέρεται στο (3,4), νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε σε ποιους θα βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο οι ΗΠΑ.

3. Να κάνουμε πόλεμο για απελευθέρωση των κατεχόμενων (ακόμα και με την συμβολή των λιγοστών ΤΚ) είναι εκτός πραγματικότητας(2).

4. Να περιμένουμε την Τουρκία να δώσει πίσω σε συνομιλίες αυτά που κέρδισε με πόλεμο(πράγμα που δεν έχει κάνει ποτέ), τότε σημαίνει ότι είτε η Τουρκία τρελάθηκε είτε εμείς είμαστε εκτός πολιτικής πραγματικότητας (5,6,7).

5. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία γνωρίζει τα (1,2,3,4,5,6,7&8), τότε ο μοναδικός σκοπός που παρακάθεται στις συνομιλίες είναι για κερδίσει περισσότερα και όχι για να δώσει πίσω φυσικά!!! (για αυτό και η μόνη λύση που αποδέχεται είναι η ΔΔΟ!!!).

  • Τώρα στο ερώτημα ‘ Τι κάνουμε’ παραπέρα , είναι νομίζω αυτονόητο τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε (σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα).
    Όσον άφορα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ,αυτά είναι θέματα στρατηγικής που κάθε σοβαρό κράτος πρέπει να έχει χαράξει εδώ και καιρό και εάν εμείς δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα, νομίζω ότι είναι καιρός να το κάνουμε…
    Κάλο υπόλοιπο αγαπητοί μου φίλοι ….(1+1 για μένα πάντα θα κάνουνε 2…).
Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Categories
Archives