Του: Δρ Ζήνων Αχιλλίδη PhD Engineering
Περιουσιακό&διαπραγματεύσεις : Από Ανατολίτικο Παζάρι σε Φάρο Ελπίδας.
Με αφορμή την συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ‘Πολίτης’ στις 29/1/17 ο υπουργός εσωτερικών της ΚΔ μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής
- Με φορολογίες που θα επιβληθούν , ο Λεμεσιανος ο Σκαλιωτης ο Παφιτης και οι Λευκωσιατες που κέρδισαν σε υπεραξίες γης θα αποζημιώσουν τους προσφυγές
- Δεν αρκείται ο πρόσφυγας από σε αυτά που του δώσαμε, θέλει πολύ περισσότερα Για να τα πάρει πρέπει κάποιοι να πληρώσουν
- Επιπλέον κάποιες περιούσιες στις ελεύθερες περιοχές ανήκουν σε ΤΚ. Ακόμη και χωρίς λύση εάν το ζητήσουν, ως νόμιμο κράτος δικαίου θα τους τις επιστέψουμε.
Το θέμα που έθιξε ο κ. Υπουργός είναι πολύ σοβαρό διότι έχει να κάνει με μια από τις κυριότερες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος : Το περιουσιακό.
Το περιουσιακό έτσι όπως το έχουν καταντήσει (και έτσι όπως μας έχουν καταντήσει δια οικονομικής εξαθλίωσης ) αντί να είναι φάρος ελπιδας για την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες έχει μετατραπεί σε ανατολίτικο παζάρι κριτήριων μεταξύ θύτη και θύματος και ουτοπικών αποζημιώσεων μέσω ανύπαρκτων δωρητών.
Τώρα όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Χάσικου και συγκεκριμένα στον ισχυρισμό του για επιβολή φορολογιών σε αυτούς που κέρδισαν από τις υπεραξίες της γης στον νοτιο τμήμα του νησιού ελέω τουρκικής εισβολής στο τμήμα του νησιού , αυτό δεν ευσταθεί ποσώς, διότι κανένας, μα κανένας δεν θα μπορούσε να γνωρίζει και να υπολογίσει τον τρόπο με τον οποίων θα διακυμαίνονταν οι άξιες της γης στις ελεύθερες περιοχές έναντι αυτών των κατεχόμενων σε περίπτωση που δεν λάμβανε χώρα η Τουρκική εισβολή 42 χρόνια πριν !!!. Όπως είναι καλά γνωστό οι τιμές των ακίνητων έχουν να κάνουν με την πρόσφορα και την ζήτηση, που αυτές είναι αλληλένδετες με ένα σωρό αστάθμητους παράγοντες ( τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής φύσης) που η πρόβλεψη αυτών σε ορίζοντα 40ετιας είναι επιεικώς αστεία.
Ιδέ όσον αφορά την ουσία του θέματος αντί να καταντήσουμε το περιουσιακό Ανατολίτικο παζάρι κριτηρίων θύτη-θυματος και ανύπαρκτων δωρητών, η ιδία η ΚΔ έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε δημιουργήσει ένα ταμείο στο οποίο όσοι πρόσφυγες το επιθυμούσαν θα μπορούσαν να πουλήσουν τις περιούσιες στο κράτος ( σε εκτιμημένες άξιες ) ή να ανταλλάξουν αυτές με άλλη κρατική γη .
Τώρα σε περίπτωση λύσης οι περιούσιες αυτές θα μπορούσαν να τους επιστραφούν πίσω (εάν το επιθυμούσαν), δια επιστροφής των χρημάτων/κρατικης γης που πήραν (μαζί με ένα πολύ μικρό επιτόκιο )πίσω στο κράτος . Σημειώστε δε ότι σε περίπτωση χρηματικής αποζημίωσης , τα λεφτά δεν θα δίνονταν ( σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον) εφάπαξ αλλά σε ορίζοντα πενταετίας / δεκαετίας σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του κράτους ή μέχρι σε ότου καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου.
Εάν και έχουν παρέρθει 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή, το προτεινόμενο ταμείο θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά έστω και τώρα με τα ακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα:
α) Θα ανακούφιζε οικονομικά και θα μετρίαζε τις επιπτώσεις της εισβολής σε μια μεγάλη μερίδα του προσφυγικού κόσμου.
β) Θα αποδυνάμωνε την επιτροπής αποζημιώσεων που έστησε η Τουρκιά στα κατεχόμενα.
γ) Θα μείωνε κατά πολύ την πιθανότητα αποδοχής μιας κακής λύσης από μέρους του Κυπριακού λαού ελέω οικονομικών προβλημάτων.
Κλείνοντας θα ήταν παραλείψει να μην αναφέρουμε ότι το πιο πάνω μετρό θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις παραμέτρους του σχεδιασμού για την πολυπόθητη αλλαγή στρατηγικής και κατ΄επέκταση την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην σωστή του βάση: Σαν θέμα Εισβολής και Κατοχής.