Υπ. Υγείας –  Βασισμένη Στα Τεστ & Εμβόλια Η Στρατηγική Της Κυβέρνησης

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

Υπ. Υγείας –  Βασισμένη Στα Τεστ & Εμβόλια Η Στρατηγική Της Κυβέρνησης

 

Η στρατηγική της Κυβέρνησης βασίζεται στους πυλώνες των τεστ και των εμβολιασμών, οι οποίοι είναι απαραίτητο να συντρέχουν με στόχο τη γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα ενώ η προσέγγιση είναι ολιστική και δεν εστιάζει σε έναν παράγοντα έναντι άλλου, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα, σε σχέση με τα εμβόλια αλλά και τον αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται, το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει ότι όσον αφορά στους Εργαστηριακούς Ελέγχους, από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα, το Υπουργείο ακολουθούσε τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) για διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στην κοινότητα.

Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, σημειώνεται, λαμβάνοντας υπόψη και τον εντοπισμό μεταλλάξεων του ιού, όλες οι συστάσεις τόσο του ECDC όσο και του ΠΟΥ, καθώς και σε ανώτατα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλούν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την προσπάθεια με αύξηση των διαγνωστικών τεστ, για πραγματική αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της κάθε χώρας.

Το πρόγραμμα, αναφέρεται, που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας για διαγνωστικούς ελέγχους σε στοχευμένες ομάδες με αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης και χώρους όπου υπάρχει αυξημένος συγχρωτισμός (εργαζόμενους, Εθνική Φρουρά, οίκοι ευγηρίας, επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, κ.ά.), έχουν ως αποτέλεσμα την έγκαιρη παρέμβαση στον εντοπισμό και την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και τον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας.

Άλλωστε, σημειώνεται, δεν είναι τυχαίο που αυτή η πολιτική έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, στην προσπάθεια γρηγορότερης εξόδου από την πανδημία και μόλις χθες, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δόθηκαν τα εύσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για το πρόγραμμα διενέργειας ελέγχου που ακολουθεί.

Όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων, σημειώνεται, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Κύπρος, συμμετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις διαδικασίες κοινής προμήθειας εμβολίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κύπρος, προστίθεται, σε όλες τις διαδικασίες εξασφάλισε τη μέγιστη ποσότητα που της αναλογούσε και της παραχωρήθηκε από την ΕΕ, και εκεί και όπου υπήρξε δυνατότητα για προαγορά επιπρόσθετων ποσοτήτων εξάσκησε το δικαίωμα. Μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει προαγοράσει 4 εκ. δόσεις που αντιστοιχούν περίπου σε 2 εκ. πληθυσμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, καμία χώρα στην ΕΕ, ακόμα και οι χώρες με μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα, δεν έχει καταφέρει από μόνη της να εξασφαλίσει επιπλέον ποσότητες, παράλληλα ή παρακάμπτοντας τη διαδικασία κοινής προμήθειας της ΕΕ. Επίσης, η διάθεση των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο εξαρτάται αποκλειστικά από την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα και για αυτό άλλωστε πολλές από τις χώρες στον παγκόσμιο χάρτη, με μικρή διαπραγματευτική ικανότητα, δεν έχουν παραλάβειακόμα εμβόλια.

Το στοίχημα που έχει θέσει η Κυπριακή Κυβέρνηση, πέραν της εξασφάλισης των εμβολίων η οποία έχει ήδη διασφαλιστεί, είναι και η άμεση χορήγηση των εμβολίων και προστασία των ευάλωτων ομάδων κάτι το οποίο η Κύπρος έχει πετύχει αφού κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε θέμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, συνεχίζει η ανακοίνωση. Οι ποσότητες, όπως έχει λεχθεί ουκ ολίγες φορές, αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες λόγω της αύξησης της δυνατότητας παραγωγής των κατασκευαστριών εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη, σημειώνεται ότι η Κύπρος στη βάση των ποσοτήτων που έχει παραγγείλει έχει θέσει στόχο την εμβολιαστική κάλυψη πέραν του 60% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο 2021.

Προς υλοποίηση όλων των πιο πάνω ενεργειών, αναφέρεται, η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας στη Κύπρο κινήθηκε με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Στη διαχείριση των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε, προστίθεται, ποτέ δεν έβαλε σε δεύτερη μοίρα την υγεία των πολιτών έναντι του κόστους. Για αυτό άλλωστε, συνεχίζει η ανακοίνωση, παράλληλα με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων έχει επενδύσει στον εμβολιασμό των πολιτών, στρατηγική που μέχρι σήμερα μας κατατάσσει στις χώρες που έχουν καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Καταληκτικά, το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους να αφήσουν την πανδημία έξω από αντιπαραθέσεις. Επί της παρούσης, σημειώνεται, τίποτα δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται ακόμα προσοχή.

Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, αναφέρεται, παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο τους που δεν είναι άλλος από την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, με τελικό στόχο την όσο το δυνατό γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινότητα.

«Είμαστε κοντά στο τέρμα, χρειάζεται προσοχή και συνεργασία από όλους», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives