Ε.Ε – ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΣΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΣΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει μέσα στον Μάρτιο τη νομοθετική της πρόταση προς το Συμβούλιο για τη δημιουργία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός εμβολιαστικού πιστοποιητικού και ενός “ψηφιακού πράσινου πάσου” για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, επιβεβαίωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ.
Ο εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ εξήγησε ότι, όπως είχε αναφέρει και η Πρόεδρος της Κομισιόν στη δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, η Κομισιόν εργάζεται πάνω στη μέθοδο, η οποία θα αποτρέψει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών, συμπεριλαμβάνοντας στην πρόταση τους πολίτες με αρνητικό test- PCR και όσους έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει ανοσία.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ ξεκαθάρισε ότι οι τρεις κατηγορίες θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και παρέπεμψε σε περισσότερες λεπτομέρειες όταν ολοκληρωθεί η τεχνική προεργασία της Κομισιόν για την πρόταση.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε αυτό το χρονοδιάγραμμα σε ομιλία της νωρίτερα σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τους ‘Fraktions vorsitzen den konferenz` του CDU και του CSU.
Η πρόταση της Κομισιόν θα εξεταστεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο το οποίο και θα διαβουλευθεί για να την υιοθετήσει κατά το δοκούν, με ή χωρίς αλλαγές. Η πρόταση έρχεται για να διευκολύνει τις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και θα περιλαμβάνει διασυνοριακή διάσταση. Η Γαλλία και 15 τουλάχιστον ακόμη κράτη μέλη διαφωνούν με την διάσταση που αφορά τις μετακινήσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος έθεσε το ζήτημα της αλληλεγγύης που έχει ζητηθεί από τη μη εμβολιασμένη νεολαία και το γεγονός ότι δεν μπορεί να της στερηθεί η πρόσβαση και η μετακίνηση απλά και μόνο γιατί δεν έχει εμβολιαστεί. Η Γερμανία επιφυλάσσεται για τα νομικά προβλήματα που μπορεί να ενέχει η πρόταση.
Η πρόταση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των τριών μηνών, που είχε αναγγείλει η Πρόεδρος την Πέμπτη.
H ίδια η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι “θα παρουσιάσουμε αυτόν τον μήνα μια νομοθετική πρόταση για ένα Digital Green Pass. Ο στόχος είναι να παρέχουμε:
• Απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί
• Αποτελέσματα δοκιμών για όσους δεν μπορούσαν να κάνουν ακόμη εμβόλιο
• Πληροφορίες για την ανάρρωση από COVID19
Όπως σημειώνει, “θα σέβεται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο”.
“Το Digital Green Pass πρέπει να διευκολύνει τη ζωή των Ευρωπαίων”.
“Ο στόχος είναι να τους επιτρέψει σταδιακά να μετακινούνται με ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο εξωτερικό – για εργασία ή τουρισμό”, ανέφερε.
ΠΗΓΗ : ΚΥΠΕ