ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Υποβοηθητικός ο ρόλος της Βρετάνιας για εύρεση συγκλίσεων

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

 

ΥΠΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΕΡΣΗ ΣΥΓΛΙΣΕΩΝ

 

Το Λονδίνο θεωρεί ότι η παράμετρος της πολιτικής ισότητας δεν είναι από μόνη αυτή που θα καθορίσει την επιτυχία των προσπαθειών για μια λύση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ βρετανική κυβερνητική πηγή.

«Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ένα θέμα ως το κλειδί για την επίτευξη λύσης», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι στο Λονδίνο λένε επίσης πως η βρετανική στήριξη του μοντέλου διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν έχει αλλάξει και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει το ρόλο του ως «υποβοηθητικό της εύρεσης συγκλίσεων» στη διαδικασία της νέας προσπάθειας για λύση.

Το κατά πόσο στο πλαίσιο αυτού του ρόλου έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη επίσημη βρετανική πρόταση, όπως αυτή που έχει κυκλοφορήσει εσχάτως, αποφεύγεται να επιβεβαιωθεί από το Λονδίνο.

«Η δουλειά χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που επιθυμούν να δουν μια λύση στο Κυπριακό, όπως και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, είναι να υποβοηθήσουν τα μέρη να σμικρύνουν τις διαφορές τους στα σημεία όπου μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις και κοινό συμφέρον. Υπάρχει δρόμος αν υπάρχει καλή θέληση», περιορίστηκε να πει βρετανική διπλωματική πηγή.

Η βρετανική κυβέρνηση και δημοσίως και κατ’ ιδίαν δηλώνει ειλικρινά ενθαρρυμένη από την πρόθεση όλων των πλευρών να καθίσουν στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό, ότι συμφώνησαν όλοι να παραστούν χωρίς προϋποθέσεις. Ο διάλογος είναι ο τρόπος να έχουμε πρόοδο στο ζήτημα», σημείωσε ο ίδιος διπλωματικός αξιωματούχος.

Όπως μεταφέρεται, η ελπίδα του Λονδίνου είναι να υλοποιηθεί αυτό που έχει εξαγγελθεί ως επιδίωξη, δηλαδή να καταγραφεί επαρκές κοινό έδαφος στην άτυπη πενταμερή ώστε να εξελιχθεί σε μία επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, που το Λονδίνο έχει χαρακτηρίσει «παραγωγική», ο Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται με τη συμφωνία για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή. Φέρεται να κάλεσε χαρακτηριστικά τις πλευρές να αναλογιστούν αν θέλουν στο μέλλον να στρέφουν το βλέμμα πίσω και να μετανιώνουν που δεν αξιοποίησαν στο μέγιστο αυτή την ευκαιρία για λύση.

Ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο ΚΥΠΕ σχολίασε επ’ αυτού: «Οι συνομιλίες των 5 συν 1 υπό τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να αδράξουν. Το να μη φτάσουμε σε μια λύση μετά από τόσες προσπάθειες δεν ωφελεί κανέναν».

Οι ενέργειες του Λονδίνου βασίζονται στην άποψη ότι ακόμα και διαμετρικά αντίθετες θέσεις μπορούν να συγκεραστούν την ώρα της διαπραγμάτευσης. «Όταν φτάνουμε στο τραπέζι των συζητήσεων σε μια διαπραγμάτευση, δε βλέπουμε πάντα τα συμμετέχοντα μέρη να ακολουθούν έως τα άκρα τις θέσεις που διατυπώνουν δημοσίως», είπε χαρακτηριστικά η βρετανική διπλωματική πηγή.

 

ΠΗΓΗ : ΚΥΠΕ

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives