Ο Βρώμικος Πόλεμος Εναντίον της Κύπρου

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email

03/04/17  at 16:51

Του Σάββα Καλεντεριδη Γεωπολιτικός αναλυτής

Βρώμικος Πόλεμος Εναντίον της Κύπρου – Πεντακάθαρο το Τραπεζικό της Σύστημα, Υπόγειος ο Πόλεμος

 

ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

 

Ουδεμία σχέση έχει η Κύπρος με όσα

κακόβουλα διαδίδονται εναντίον της στις ΗΠΑ

κι έχουν στόχο τον Ντόναλντ Τραμπ

 

Η Κύπρος κατετάγη πρώτη στην πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας σε σχέση με την ποιότητα αποκάλυψης (reporting) και τα μέτρα Συμμόρφωσης

Τραπεζικές πηγές δηλώνουν στην εφημερίδα μας ότι από πλευράς Τράπεζας Κύπρου, κατά την περίοδο 2015-2016, τερματίστηκαν οι σχέσεις με 3.524 πελάτες, λόγω θεμάτων που σχετίζονται αποκλειστικά με ζητήματα συμμόρφωσης. Μάλιστα, από τους τερματισμούς αυτούς η Τράπεζα είχε απώλεια στον κύκλο εργασιών της τής τάξης των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η απώλεια στα καθαρά κέρδη ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια

 

O πόλεμος κατά του Ντόναλντ Τραμπ για σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διόρισε Υπουργό Εμπορίου της κυβέρνησής του τον εκ των τέως διοικητικών συμβούλων και μεγαλομετόχων της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπουρ Ρος (σ.σ. ο Ρος παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο από τον περασμένο Δεκέμβριο) έχουν βάλει αδίκως και κακόβουλα και την Κύπρο στο παιγνίδι που παίζεται στις ΗΠΑ, με στόχους τόσο τον Τραμπ όσο και το Κρεμλίνο.

Οι τηλεοπτικές συζητήσεις στα αμερικανικά κανάλια δίνουν και παίρνουν με αναφορές -άδικες- κατά της χώρας μας και των Ρώσων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ή απλώς ζουν στο νησί ή έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιος πόλεμος είχε γίνει κατά της χώρας μας και λίγο πριν από το κούρεμα καταθέσεων, εκείνην όμως τη φορά το εφαλτήριο των επιθέσεων αποτελούσαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για δικούς τους, πολύ ευνόητους λόγους.

 

Οι επιστολές

Δημοσίως η έναρξη του πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε με επιστολές δύο γερουσιαστών των Δημοκρατικών προς τον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου Γ. Ρος, με τις οποίες ζητούσαν να πληροφορηθούν, μεταξύ άλλων:

– Κατά πόσο η Τράπεζα Κύπρου χορήγησε δάνεια σε οποιαδήποτε εταιρεία ή οργανισμό συμφερόντων του Ντόναλντ Τραμπ.

– Κατά πόσο, μέσω της Τράπεζας Κύπρου, ο Ρος είχε εκτενείς διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν για τις σχέσεις του κ. Ρος με Ρώσους οι οποίοι βρέθηκαν στο Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου έπεισαν τους Δημοκρατικούς αλλά έμειναν μυστικές, δημιουργώντας πρόσθετα ερωτήματα για το θέμα.

 

Οι ενέργειες της Τράπεζας Κύπρου το 2015-2016

Υπογείως ο πόλεμος κατά της χώρας μας γίνεται επί σχεδόν καθημερινής βάσης, με δημοσιεύματα τα οποία στρέφονται μεν κατά του Τραμπ με χρήση όμως- μεταξύ άλλων- και του ονόματος της Κύπρου.

Τραπεζικές πηγές, πάντως, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα μας και το τραπεζικό σύστημά της είναι «πεντακάθαρα» και ουδεμία απολύτως σχέση έχουν, είτε με Ρώσους οι οποίοι προσπαθούν να καθαρίσουν χρήματα τα οποία προέρχονται από φοροαποφυγή είτε με οποιαδήποτε μη νόμιμη ενέργεια.

Όπως είπαν στην εφημερίδα μας οι ίδιες πηγές, κατά την περίοδο 2015-2016, ιδιαίτερα από πλευράς Τράπεζας Κύπρου, είχαν τερματιστεί οι σχέσεις συνεργασίας με το 90% των επαγγελματιών διαμεσολαβητών με την Τράπεζα (introducers). Σήμερα υφίστανται σχέσεις μόνο με 234 introducers.

 

Τερματίστηκαν, επίσης, οι σχέσεις με 3.524 πελάτες λόγω θεμάτων που σχετίζονται αποκλειστικά με ζητήματα συμμόρφωσης. Μάλιστα από τους τερματισμούς αυτούς η Τράπεζα είχε απώλεια στον κύκλο εργασιών της τής τάξης των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η απώλεια στα καθαρά κέρδη ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια.

 

«Εκτός» οι πελάτες υψηλού κινδύνου

Η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τερμάτισε τις σχέσεις με πελάτες οι οποίοι θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου. Οι τερματισμοί κατά την υπό αναφορά περίοδο αφορούν στο 50% των Ρώσων και 37% των Ουκρανών πελατών.

Πέραν των πιο πάνω, οι τραπεζικές πηγές σημειώνουν το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου εφαρμόζει πλήρως το USA Patriot Act και το FATCA, καθώς και το CRS (Common Reporting Standards), ενώ υιοθέτησε τις βέλτιστες πρακτικές Συμμόρφωσης τον Δεκέμβριο του 2013, τέσσερα χρόνια πριν το πράξουν οι υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης.

Σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας, τονίζεται ότι η Κύπρος κατετάγη πρώτη στην πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας σε σχέση με την ποιότητα αποκάλυψης (reporting) και τα μέτρα Συμμόρφωσης.

Στην έρευνα καλύπτονται 12 κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστραλία.

Τέλος, ανέφεραν ότι η Κύπρος βρίσκεται στη Λευκή Λίστα του OECD.

 

«New York Times»: Αποσύνδεση Ρος από Ρώσους μετόχους της BOC

Ένα δημοσίευμα, πάντως, στη διεθνούς κύρους αμερικανική εφημερίδα «New York Times» αποσυνδέει τον Γ. Ρος από ρωσικά συμφέροντα στην Τράπεζα Κύπρου. Το δημοσίευμα βγήκε στις 7 Μαρτίου, την ώρα που τα ερωτήματα για τις σχέσεις των ανθρώπων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία βρίσκονταν στο απόγειό τους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αριθμό πηγών από την Κύπρο, έγραψε ότι, αντίθετα από όσα λέγονται, ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου Γ. Ρος προσπάθησε να περιθωριοποιήσει, και όχι να έχει συναλλαγές με τους Ρώσους εντός της Τράπεζας.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι ο Γουίλμπουρ Ρος ηγήθηκε ομάδας επενδυτών που αγόρασαν περίπου το 19% της Τράπεζας Κύπρου το 2014, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας μαζί με έξι Ρώσους συμβούλους, που περιλάμβαναν άτομα που θεωρούνται ότι βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

«Οι περισσότεροι Ρώσοι βρέθηκαν στο συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου όταν ‘κουρεύτηκαν’ οι καταθέσεις τους τον Μάρτιο του 2013 και μετατράπηκαν αναγκαστικά σε μετοχές», έγραψε η «New York Times», ενώ επικαλείται και Κύπριους δικηγόρους και άλλους ενδιαφερομένους οι οποίοι δηλώνουν ότι, εντός μηνών από την παρουσία Ρος στην Τράπεζα Κύπρου, κι οι έξι Ρώσοι που ήταν στο διοικητικό συμβούλιο, περιλαμβανομένου και «πρώην στελέχους της KBG, συναδέλφου του Βλαντίμιρ Πούτιν», έφυγαν, έπειτα από «διωγμό», όπως τον χαρακτηρίζει η εφημερίδα, της ομάδας επιρροής του Κρεμλίνου.

 

Τι είπαν Αναστασιάδης και Χούρικαν

Το θέμα σχολίασε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, ο οποίος τόνισε ότι η Τράπεζα είναι επιχείρηση και όχι γεωπολιτικός αγώνας ποδοσφαίρου.

Η «New York Times» παραθέτει δηλώσεις και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που αρνείται την όποια ανάμειξη του πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την επένδυση Αμερικανών στην Τράπεζα Κύπρου ώστε να μειωθεί η επιρροή των Ρώσων. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν αναμειγνύεται στο ποιος επενδύει σε μια ιδιωτική τράπεζα και δεν έχει συμφέρον στην εκδίωξη των Ρώσων.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα. Δεν είναι θέμα Αμερικανών ή Ρώσων. Τους θέλουμε όλους», είπε.

 

Έπεισε τους Δημοκρατικούς ο Ρος

Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός του Γ. Ρος στην κυβέρνηση Tραμπ επικυρώθηκε και με ψήφους Δημοκρατικών, που φαίνεται να πείστηκαν από τις επενδύσεις του δισεκατομμυριούχου πρώην Αντιπροέδρου της Τράπεζας Κύπρου για τις σχέσεις του με τους Ρώσους μετόχους της Τράπεζας.

 

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον είπε ότι μίλησε με τον κ. Ρος για την Τράπεζα Κύπρου και ότι είχε μια συνάντηση μιάμιση ώρας με έναν Ρώσο επενδυτή στην Τράπεζα το 2014. «Δεν γνωρίζει οιαδήποτε δάνεια ή συναλλαγή με την Τράπεζα ή οιονδήποτε που να συνδέεται με την καμπάνια ή οργανισμό του κ. Tραμπ», είπε στη «Νew York Times».

O Γερουσιαστής Νέλσον κατέληξε, στις δηλώσεις του στη νεϋορκέζικη εφημερίδα, ότι πιστεύει τον Γ. Ρος και ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ο Λευκός Οίκος αρνείται να δώσει τις γραπτές απαντήσεις του στους γερουσιαστές.

 

 

 

Πηγή :  infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Categories
Archives