Τουρκία- ο Γίγαντας με τα Πήλινα πόδια

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

Του Chris Constantin B.A Business Studies   

 

Τουρκία- ο Γίγαντας με τα Πήλινα πόδια

 

Από ότι φαίνεται τα προβλήματα της Τουρκίας δεν έχουν τελειωμό και η χώρα βιώνει μια από τις  χειρότερες  της περιόδους της εδώ και πολλές δεκαετίες καθώς βρίσκεται κάτω υπό το καθεστώς διαρκούς κρίσεως .

 

πέραν από τα προβλήματα της στην εξωτερική πολιτική και τους Κούρδους στο εσωτερικό με  καθημερινές πλέον βομβιστικές επιθέσεις στο πάζλ έρχεται να προστεθεί  και το οικονομικό κομμάτι που  με τις κατά καιρούς και συνέχεις υποβαθμίσεις  των οίκων αξιολόγησης standard & Poor’s ,Moody’s τώρα  έρχεται και μια νέα υποβάθμιση από τον οίκο Fitch όπου  και αυτός με την σειρά του υποβάθμισε τα αξιόγραφα του δημοσίου της Τουρκίας από ΒΒΒ- σε ΒΒ+ .

Ο οίκος συνεχίζει αναφέροντας τις ανησυχίες του για την νομισματική πολιτική και γενικότερα την πολιτική σταθερότητα της χώρας  .

Ο Fitch ακόμη αναφέρεται στις   πολιτικές εξελίξεις η οποίες υπονομεύουν τον παράγοντα οικονομία στην Τουρκία και την ανεξαρτησία των θεσμών .

 

Σημειωτέον  είναι και το γεγονός ότι υποβάθμιση του οίκου Fitch  έγινε λίγες ώρες μετά από την υποβάθμιση του  Standard & Poor’s ο οποίος υποβάθμισε από σταθερή την προοπτική της χώρας σε αρνητική .

 

Οι ίδιοι οίκοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική αστάθεια ειδικά μετά από την αποτυχημένη απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος αλλά και για τις πιέσεις της Τουρκικής κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα του κράτους .

 

Όλα αυτά δημιουργούν  ένα εκρηκτικό κοκτέιλ πάντα σε συνδυασμό  με την υποχώρηση της τουρκικής Λίρας (8% )

 

Σημαντικό επίσης  είναι και το γεγονός ότι με την αύξηση των επιτοκίων δεν κατέστη δυνατό να εμποδιστεί η κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος .

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε  οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι μόνο οίκοι αξιολόγησης αλλά και ισχυρά εργαλεία επιβολής εξωτερικής πολίτικης . 

Ένας από τους λόγους της παντοκρατορίας του Ερντογαν έχει άμεση σχέση με την οικονομική άνθηση που παρουσίασε η τουρκική οικονομία 

Τα τελευταία  10 χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις όπως έχουν περιγράφει πιο πάνω αναμένονται να εξασκηθούν τεράστιες πιέσεις στον ίδιο τον Ερντογαν και στο κόμμα του από ισχυρούς οικονομικούς κύκλους εντός της Τουρκίας .

 

Αυτό φυσικά θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο επικείμενο δημοψήφισμα που μέσω αυτού ο Ερντογαν  θέλει να εξασφαλίσει την απόλυτη του κυριαρχία, ίσως αυτό να συμανει και την αρχή του τέλους του  ,  πολύ  πιθανόν ακόμη  και αυτό να τον  ωθήσει  στην εξωτερίκευση της εσωτερικής  οικονομικής κρίσης όσο και στα Ελληνοτουρκικό τόσο και στην ευρύτερη περιοχή ανατολικής μεσογείου 

 

Πηγή  στοιχείων /Νούμερα  :

Fitch Ratings

 

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives