Τουρκία-Ερευνες στην Α. Μεσόγειο(Μηπως Συμβαίνει κάτι που δεν Γνωρίζουμε Μεταξύ Τουρκίας και Εταιριών ;

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

16/03/17

Του Σάββα Πέτρου Ταγματάρχης ε.α

Τουρκία-Ερευνες στην Α. Μεσόγειο(Μηπως Συμβαίνει Κάτι που δεν Γνωρίζουμε Μεταξύ Τουρκίας και Εταιριών;)

 

Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογαν Μπερατ Αλπαυρακ δήλωσε ότι στο τέλος Μαρτίου η Τουρκία θα αρχίσει έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο όπου και μεγάλος της υποτιθέμενης τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Σύμφωνα με τους πάντοτε με τους  Τούρκους η περιοχή όπου προτίθεται να δραστηριοποιηθεί  η Τουρκία έχει κερδηθεί σε διαγωνισμό από τις πιο κάτω εταιρίες οι οποίες έχουν και την άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία .

οι εταιρίες είναι  :

ENI , TOTAL και η EXXON MOBIL .

Συνεχεια αρθρου μετα την φωτο (στην φωτο κατω το σημειο που η τουρκική ΑΟΖ που συμπίπτει με την ΑΟΖ της Κ.Δ συμφώνα πάντοτε με τους τούρκικους ισχυρισμούς

 

Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι οι πιο πάνω εταιρίες είναι οι κύριοι συνεργάτες  της Τουρκικής εταιρίας ΤΠΑΟ όπου και έχουν αναλάβει έργα υποδομών  και ενέργειας  στην Τουρκία όπως την κατασκευή του αγωγού Σαμμουντας Τζαιχαν(ENI & TOTAL) αξίας πολλών δισεκατομμυρίων .

Όλος παράδοξος η Τουρκία δεν έδειξε την δυσφορία της για την αδειοδότηση τον πιο πάνω εταιριών στην κυπριακή Δημοκρατία της οποίας κέρδισαν και τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ  .

Συνεχεια αρθρου μετα την φωτο

Το 2012 η Τουρκία απείλησε τις πιο πάνω εταιρίες στο ότι εάν λάβουν μέρος στον διαγωνισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπουν στην μαύρη λίστα και θα τους απαγορευτεί να αναλάβουν έργα ενέργειας στην Τουρκία .

Η Τουρκία από ότι φαίνεται δεν έκανε πράξη τις απειλές τις ούτε και φυσικά έβαλε τις εταιρίες στην μαύρη λίστα .

Συνεχεια αρθρου μετα την φωτο

όπως αναφέραμε  πιο πάνω οι εταιρίες αυτές έχουν τεραστία οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία μεν και ίσως το 2012 ο σουλτάνος Ερντογαν να προσπάθησε να εφαρμόσει την τακτική μαστίγιου απειλώντας αλλά η συγκεκριμένη τακτική  δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς και ίσως  έτσι ο Ερντογαν να προχώρησε στο  καρότο  για να δελεάσει τους πιο πάνω κολοσσούς στις μελλοντικές αποφάσεις τους δίνοντας τους έργα εκατομμυρίων στην ίδια την Τουρκία .

 

Καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε τα έργα εκατομμυρίων σε μια χώρα μπορεί να λειτουργήσουν και ως το αντίστροφο δηλαδή έως μπούμερανγκ και να δημιουργούν μια σχέση αλληλεξάρτησης που στο ένα σενάριο από μέρους Τουρκίας Δεινώ επενδύσεις και επηρεάζω και στο άλλο σενάριο από μέρους του ενεργειακού κολοσσού “εάν με πιέσεις τα περνώ όλα και φεύγω απ την χώρα σου άρα σου ασκώ πίεση διότι ένας ενεργειακός κολοσσός όταν φύγει από μια χώρα επικοινωνιακά και στο οικονομικό κομμάτι μαζί με τις θέσεις εργασίας δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί !

 

Εκτός και εάν συμβαίνει κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε μεταξύ Τουρκίας και εταιριών …

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives