Προς ναυάγιο οδηγείται η διάσκεψη

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

Του   Σαββα Πετρου  Ταγματαρχης  ε.α

Προς ναυάγιο οδηγείται η διάσκεψη

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των δυο πλευρών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, και αυτός είναι και ο λόγος της μη μετάβασης του Ερτογάν στην Γενεύη.

Η μόνη προϋπόθεση για μετάβαση του Ερτογάν στην Γενεύη είναι η υποχώρηση της Ε/Κ πλευράς στα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας, της αποδοχής των εγγυήσεων, και της παραμονής Τουρκικών στρατευμάτων έπειτα της λύσης. Αυτό θα διαφανεί στις 9 και 10 του Ιανουαρίου, όταν και θα τεθούν αυτά τα θέματα στο τραπέζι από τον Ακιντζί, μαζί με τις υπόλοιπες 8-1 0 βασικές διαφορές των 4 κεφαλαίων.

Οι διαφορετικές θέσεις στα 4 κεφάλαια είναι γύρω στις 100, αλλά απόψε θα καταγραφούν μόνο οι βασικότερες. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει πρόοδος στις ποιο πάνω διαφορές η Τ/Κ πλευρά δεν θα παρουσιάσει χάρτη του εδαφικού, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 του μήνα.

Βασική διαφορά για την διεθνή διάσκεψη στις 12 του μηνός ωστόσο, είναι η σύνθεση της πενταμερούς. Ο Ακιντζί έχει δηλώσει με επιστολή του στον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτιέρες ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί στην διάσκεψη τον Αναστασιάδη με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΔ.

Σήμερα πριν την αναχώρηση του για την Γενεύη χαρακτήρισε την δήλωση του Αναστασιάδη ότι θα είναι ως πρόεδρος της ΚΔ, ως δήλωση για εσωτερική κατανάλωση. Οι Τούρκοι έχουν πάρει διαβεβαιώσεις από τον ΟΗΕ ότι ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί, στην διεθνή διάσκεψη στις 12 του μηνός – άν τελικά πραγματοποιηθεί – θα είναι ως ισότιμοι εκπρόσωποι των δυο κοινοτήτων και οι δυο.

Ο Ακιντζί απόψε στην συνάντηση του με τον Αναστασιάδη θα θέσει θέμα επιβεβαίωσης της συμφωνίας της 1ης του Δεκεμβρίου που αφορούσε την σύνθεση της πενταμερούς.

Πηγή : τουρκοκυπριακός τύπος

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives