Η ΕΔΕΚ με Ανακοίνωση της Ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Συνεργάτες του να Αξιοποιήσουν τα Νέα Δεδομένα που Προκύπτουν

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

Η ΕΔΕΚ με Ανακοίνωση της Ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Συνεργάτες του να Αξιοποιήσουν τα Νέα Δεδομένα που Προκύπτουν  

 

Ακόλουθει  η σχετική ανακοίνωση :

Να Αξιοποιηθούν τα Νέα Δεδομένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Συνεργάτες του

Ένα νέο ισχυρό περιβάλλον έχει δημιουργηθεί για την Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσει να διεκδικήσει τα αυτονόητα και αυτά που με βάση το διεθνές δίκαιο δικαιούται, μέσα από:

  1. τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, ό οποίος κατά τρόπο σαφή τοποθετήθηκε στα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και ουσιαστικά έχει καταρρίψει τις αιτιάσεις των γνωστών κύκλων στην Κύπρο οι οποίοι αμφισβητούσαν την καθαρότητα της Ελληνικής θέσης και προσπαθούσαν να την ερμηνεύσουν με διαφορετικούς και κατά το δοκούν τρόπους, όπως επίσης και
  2. το ενδιαφέρον το οποίο έχουν επιδείξει τα υπόλοιπα 3 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Γαλλία, Κίνα), για την εμπλοκή τους στην διαδικασία για την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Την ίδια στιγμή τα πιο πάνω υποβοηθούν την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον ΠτΔ να:

  • εγκαταλείψουν την τακτική των συνεχών διολισθήσεων και την τάση προσαρμογής στις τουρκικές απαιτήσεις,
  • να διεκδικήσουν κατά τρόπο σαφή την κατάργηση της συνθήκης εγγύησης, την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της όποιας λύσης συμφωνηθεί και επικυρωθεί από το λαό και τέλος
  • της δημιουργίας ενός συστήματος ασφάλειας το οποίο να είναι αποτελεσματικό και στο οποίο να μην συμμετέχουν οι μέχρι σήμερα εγγυήτριες δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, και είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής και την αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων που υπάρχουν, να τεθεί επί τάπητος και επιτακτικά ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η κατάργηση της Συνθήκης Συμμαχίας με την απομάκρυνση τόσο της ΕΛΔΥΚ όσο και της ΤΟΥΡΔΥΚ αλλά και των Βρετανικών Βάσεων.

Τώρα είναι η ώρα για να τεθούν.

Την ίδια στιγμή δικαιώνεται η θέση η οποία διαχρονικά πρόβαλλε και κατ΄ επανάληψη κατέθεσε η ΕΔΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιου (χωρίς να γίνει αποδεχτή), ότι παράλληλα με τον διακοινοτικό διάλογο θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να απαιτήσει τη σύγκληση  διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τη σωστή σύνθεση. Με την εμπλοκή δηλαδή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας που να καθορίζει κατά τρόπο σαφή το πολιτικό πλαίσιο της επίλυσης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Ελπίζουμε ότι ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του έχουν αντιληφθεί τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί και θα τα αξιοποιήσουν προς την ορθή κατεύθυνση.

 

Πηγη:

Πηγη :ΕΔΕΚ  Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2017

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives