Ερντογαν-Μεταξύ της Ρωσικής Σφύρας και του Αμερικανικού Άκμονος

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

Του Σάββα Καλεντεριδη Γεωπολιτικός αναλυτής

Ερντογαν-Μεταξύ της Ρωσικής Σφύρας και του Αμερικανικού Άκμονος

 

Η στροφή της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας και ο ρόλος Τραμπ – Πούτιν

Η Τουρκία, αφού ακολούθησε επί έξι χρόνια κατά… γράμμα την πολιτική των ΗΠΑ, παίζοντας τον πιο σημαντικό ρόλο στην καταστροφή της Συρίας και τη δημιουργία του κύματος προσφύγων, τον Ιούνιο του 2016 αποφάσισε να εγκαταλείψει αυτήν την πολιτική και να συμπαραταχθεί με εκείνους που έως χθες πολεμούσε (Ασαντ) ή κατηγορούσε ως νέους σταυροφόρους (τους Ρώσους) και ως εκείνους που επιδιώκουν έναν θρησκευτικό πόλεμο (σιίτες του Ιράν).

Η στροφή αυτή της Τουρκίας έγινε κυρίως για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ότι η Τουρκία υπέστη σοβαρή γεωπολιτική αλλά και οικονομική ζημιά από την αντιπαλότητα που αναπτύχθηκε με τη Ρωσία, ειδικά μετά τις 24 Νοεμβρίου του 2015, όταν τουρκικά F-16 κατέρριψαν το ρωσικό SU24 στον εναέριο χώρο της Συρίας. Η γεωπολιτική ζημιά ήταν κυρίως στο Κουρδικό, αφού η Ρωσία «άνοιξε» τις πόρτες της στους Κούρδους της Συρίας.

Η οικονομική ζημιά, που ξεπέρασε κατά πολύ τα 10 δισ. δολάρια, προήλθε από την ακύρωση συμβολαίων, την εφαρμογή του μέτρου της βίζας στους Τούρκους πολίτες και επιχειρηματίες και την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων από Τουρκία. Ο άλλος λόγος ήταν καθαρά πολιτικός και γεωπολιτικός. Οσο η Τουρκία ακολουθούσε πιστά την πολιτική των ΗΠΑ, ήταν εντελώς αποκλεισμένη από τη Συρία, όπου οι Κούρδοι, υπό την προστασία και των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με ταχύτητα προωθούσαν τις θέσεις τους στη βόρεια Συρία, δημιουργώντας τον Κουρδικό Διάδρομο.
Ετσι, ο Ερντογάν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και να συμπαραταχθεί με Ρωσία – Ιράν – Συρία, έχοντας ως στρατηγικό στόχο να πάρει την άδεια από τη Ρωσία για να εισβάλει στη Συρία και να αποτρέψει την ολοκλήρωση του Κουρδικού Διαδρόμου.

Οντως, η Ρωσία έδωσε την άδεια στην Τουρκία, η οποία εισέβαλε στο έδαφος της Συρίας στις 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», για να φθάσει τις στιγμές που γράφεται αυτό το άρθρο, Πέμπτη απόγευμα, να έχει καταλάβει μέρος της Αλ Μπαμπ, που έχει στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της περιοχής και την αποτροπή δημιουργίας του Κουρδικού Διαδρόμου.

Ομως, όσο η Τουρκία είναι πελαγωμένη στον «βάλτο» της Συρίας και σχεδιάζει διάφορα στρατηγικά πλάνα, αλλά και την εκεχειρία στη Συρία με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ αυξάνουν την υποστήριξη προς τους Κούρδους.

Εκεί λοιπόν που η Τουρκία νιώθει ότι πέτυχε σε κάποιον βαθμό τον στόχο της στη Συρία, αναπτερώνονται οι ελπίδες της ότι ο Τραμπ θα αλλάξει πολιτική στο θέμα των Κούρδων και επιδιώκει εναγωνίως επαφή με τον κύκλο του προέδρου των ΗΠΑ, με αποκορύφωμα την προχθεσινή συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν και την ακολουθείσασα επίσκεψη του νέου διοικητή της CIA στην Άγκυρα. Και τότε ήλθε η βόμβα από το ρωσικό αεροσκάφος, που σκότωσε τρεις Τούρκους στρατιωτικούς, τραυματίζοντας άλλους 11, στα δυτικά της Αλ Μπαμπ. Οσο για την απόπειρα επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει ο Ερντογάν έχει πολλή… σκόνη και κυριολεκτούμε.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να καταλάβουν την πρωτεύουσα των τζιχαντιστών του Ι.Κ. Ράκκα και ήδη οι Κούρδοι την έχουν περικυκλώσει. Ο Ερντογάν ξέρει ότι αν την καταλάβουν οι Κούρδοι, θα παγιωθεί η στρατηγική σχέση τους με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό προτείνει στον Τραμπ να την καταλάβει ο τουρκικός στρατός.

Ομως, αν η Αλ Μπαμπ ήταν ένα βαλτάκι για την Τουρκία, που έσπασε τα μούτρα της επί σχεδόν 100 μέρες, χάνοντας 66 στρατιώτες και πάνω από 100 άρματα και οχήματα, η Ράκκα θα είναι ένα μείγμα έλους με βάλτο και πολλή σκόνη της ερήμου…

 

 

 

 

Πηγη : Ινφογνωμων gr

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives