Ενεργειακό-Αγωγός Τουρκίας/Ισραήλ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

29/04/17 at  00:49

Του Σάββα Πέτρου Ταγματάρχης ε.α

Ενεργειακό-Αγωγός Τουρκίας/Ισραήλ

 

Διαφορά Δημοσιεύματα στον Τουρκικό τύπο φέρουν το Ισραήλ να αποφάσισε την μεταφορά φυσικού αερίου δια μέσου Τουρκίας .

Ο διευθυντής του υπουργείου ενέργειας του Ισραήλ κ Σιαουλ Μεριτορ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο αγωγός δια μέσου Τουρκίας είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα επιλογή και ότι σε περίοδο περίπου τριών χρόνων ο αγωγός (Ισραήλ/Τουρκίας) θα είναι έτοιμος .

Ο Ισραηλίτης αξιωματούχος ανάφερε ακόμα ότι το Ισραήλ εξετάζει και  άλλες δυο επιλογές με την δεύτερη δια μέσου Αιγύπτου (υγροποίηση) και την Τρίτη δια Μέσου Ελλάδας.

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα όπου προκύπτουν στην διεθνή σκακιέρα και τις τελευταίες εξελίξεις , δική μας εκτίμηση και αυτό που δεν λένε τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ότι : 

Το μόνο που θα μπορούσε να αποδεχτεί το Ισραήλ στην Περίπτωση της Τουρκίας θα ήταν ένα παρακλάδι του κυρίως Αγωγού (προς Ευρώπη ) και αυτό υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα πάψει να συμπεριφέρεται έως περιφερειακός τρομοκράτης .

Με τον πιο πάνω σενάριο το Ισραήλ αποκτά σοβαρό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας καθώς η δεύτερη θα δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης με τους πρώτους . 

 

Όσον αφορά τα πιο πάνω δημοσιεύματα δυο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν :

 

Α. Το Ισραήλ πιέζει την πλευρά μας να αποδεχτεί ευνοϊκότερους όρους για τους ίδιους  (βλέπε  οικονομικά οφέλη) 

 Β. Στο  διάστημα που ακολουθεί θα προκύψουν μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές τις οποίες το κράτος του Ισραήλ γνωρίζει  ,αυτό το συμπέρασμα προκύπτει γνωρίζοντας  ότι το Ισραήλ σε σοβαρά γεωστρατηγικά ζητήματα είναι ευαίσθητο κατ επέκταση  αποκλείεται να αφήσει την ενεργειακή του πολιτική στα χέρια της Τουρκίας και ειδικά της Τουρκίας του Ερντογαν .

 

 Πηγή Τούρκικος τύπος

 

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives