Διζωνικη –Η Λύση που επιδιώκει Η Τουρκια

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email

Του Σαββα Πετρου Ταγματαρχης ε.α

Διζωνικη –Η  Λύση που επιδιώκει Η Τουρκια

 

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία  οι δηλώσεις του Τουρκες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε τις θέσεις των Τούρκων  για τις 4 ελευθερίες επειδή  προηγήθηκαν δηλώσεις Μεβλουτ  Τσαβουσογλου  στις 13/01/17 , του Μουσταφα Ακιντζι στις 17/01/17 και του Γελδιριμ Βιναλι στις 19/01/17οπου και αυτοί με την σειρά τους  ζητούσαν έως ορό τις 4 ελευθέριες  προκείμενου να συζητήσουν τις εγγυήσεις .

Ύποπτη η αναφορά από αξιωματούχους των κόμματων που υποστηρίζουν  λύση διζωνικού τύπου ,στις δηλώσεις που έκαναν αναφέρονταν ότι οι 4 ελευθερίες θα απολαβαίνονταν όχι μόνο από τους ελληνοκύπριους αλλά και από τους τ/κυπριους στο ελληνοκυπριακό συνιστών  κράτος .

 

Η μονή λύση η οποία αποδέχεται και συζήτα η Τουρκία είναι η διζωνική δικοινοτική  ομοσπονδία (στην ουσία συνομοσπονδία ) .

Το όφελος  για την Τουρκία είναι τεράστιο και ένας από τους βασικότερους λογούς είναι στο ότι η Τουρκία  μέσα από μια λύση διζωνικού τύπου  εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή της πορεία και ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια .

Με το σενάριο λύσης του κυπριακού  η τουρκική γλωσσά θα γίνει επίσημη γλωσσά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,τώρα όσον αφορά  την αναλόγια πληθυσμού με τους Ελληνοκύπριους στις 82.000 και τους Τουρκοκύπριους στις 200.000  αυτό δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί  για τον απλούστατο λόγο ότι στην Κύπρο του σήμερα ζουν περισσότεροι από 300.000 Τούρκοι .

Με την ενδεχομένη λύση του ζητήματος η  Τουρκία ακόμη απαιτεί οι τούρκοι που ζουν στην Κύπρο να απολαμβάνουν  τις τέσσερις βασικές ελευθερίες σε ολόκληρη την επικράτεια της μεγαλονήσου  δηλαδή το δικαίωμα της : διακίνησης –εγκατάστασης –εργασίας και της απόκτησης περιούσιας .

Ο υπουργός προεδρίας της ΤουρκιάςTugrul  Turkes  σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έστω και ένας τούρκος να ζει στην Κύπρο τότε αυτόματα η Κύπρος γίνεται εθνικό ζήτημα .

Βασικά αυτό βλέπουμε να στους δέκτες μας τώρα δεν είναι κάποιες ατυχείς  δηλώσεις αλλά  την πάγια επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκιάς έναντι της Κύπρου  ,σε αυτό ακριβώς το σημείο θα ήθελα να σας θυμίσω το δόγμα Αχμετ Νταβουτογλου και πρώην πρωθυπουργού της Τουρκιάς του οποίου κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος βασίζεται και η εξωτερική πολιτική που ακολουθει  πιστά ο Ερντογαν   στο βιβλίο του στρατηγικό βάθος  κεφάλαιο 6.3.3.2 με τίτλο <Το Στρατηγικό Αδιέξοδο της Τουρκιάς –Το Κυπριακό >σελίδα 278 αναφέρει  τα έξεις :

Ο δεύτερος σημαντικός άξονας του κυπριακού ζητήματος είναι η σημασια της γεωγραφικής θέσης του νησιού από γεωστρατηγικη άποψη άξονας αυτος καθεαυτός είναι ζωτικής σημασίας ανεξάρτητα από το ανθρώπινο στοιχειό που βρίσκεται  εκεί . Ακόμη και εάν δεν υπήρχε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί , η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα Κυπριακό ζήτημα .Καμία  χωρά δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην κάρδια του ζωτικού της χώρου.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι δυο κορυφαίοι και σύγχρονοι πολικοί της Τουρκιάς βλέπουν από την ιδία οπτική γωνία το  κυπριακό ,αυτό έπρεπε να προβληματίσει την πολιτική μας ηγεσία  και αυτόματα να μας κάνει  να αντιληφτούμε ότι το κυπριακό δεν είναι μια απλή δικοινοτική διάφορα αλλά ένα καθαρά γεωστρατιγικο ζήτημα .

Πηγη : Τουρκικος τυπος ,Kibris, TRT , Κibris Postasi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skype
Email
Categories
Archives