Ως “Αυτού Εξοχότητες” στη διάσκεψη οι κ.κ. Αναστασιάδης-Ακιντζί: Παρατηρητής η Ε.Ε

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

Του   Μ. Ιγνατίου  Δημοσιογράφος  

 

Ως “Αυτού Εξοχότητες” στη διάσκεψη οι κ.κ. Αναστασιάδης-Ακιντζί: Παρατηρητής η Ε.Ε

 

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσκλήθηκαν ως “οι Αυτού Εξοχότητες”!

Ως γνωστόν, χθες κατατέθηκαν οι χάρτες, αλλά ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε με επιστολή του τον τουρκικό, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως μη ικανοποιητικός. Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τον ΟΗΕ στα ΜΜΕ, αυτή θα ξεκινήσει  στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης  (12.15 ώρα Κύπρου).

 `Οπως αναφέρεται από τα ΗΕ , η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών “με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου”.  Προστίθεται πως “η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος”.

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Χθες έφθασαν στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σήμερα φθάνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον ενώ όπως έγινε γνωστό την ΕΕ θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή και της `Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φερντερίκα Μογκερίνι.

Χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε αναφερόμενος στη Διάσκεψη είπε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ πως αυτό που γίνεται σήμερα είναι ιστορικό, οποιοδήποτε και εάν είναι αποτέλεσμα, γιατί είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους Κύπριους για να συζητήσουν  το πολύ δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Σύμφωνα με τα ΗΕ, το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 1300 και αυτή θα επαναρχίσει στις 1800 τοπική ώρα. `Ολες οι συνόδοι της διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 1445 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 0915 το πρωί ώρα Γενεύης ενώ στις 11 είναι προγραμματισμένη η λήψη φωτογραφιών του ΓΓ με τους δυο ηγέτες.

Στο μεταξύ στις 9.30 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον `Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Οι δυο άνδρες είχαν χθες μια σύντομη συνάντηση μετά την άφιξη του κ. Κοτζιά στη Γενεύη, στην παρουσία και του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο – που αρχίζει σήμερα – είχε χθες το βράδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

Οι δυο άνδρες θα έχουν σήμερα εκ νέου συνάντηση στις 0930 το πρωί τοπική ώρα, ενώ αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει συνάντηση και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φθάνει  σήμερα στη Γενεύη και ο οποίος θα διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις χθεσινές εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό και την κατάθεση χαρτών από τις δυο πλευρές για το εδαφικό. Σχετική ανάρτηση έκανε στο twitter o Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives