ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

29/08/19  at 14:05 

Του : Σάββα Αντώνιου Τταντη certified Chartered Accountant & qualified investment consultant

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

(το πιο κάτω άρθρο γράφτηκε για πρώτη φορά στις 23/06/19)

Το Τουρκικό κράτος θα πτωχεύσει αφού πρώτα πτωχεύσουν τράπεζες της και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις .

Οι Τούρκικες τράπεζες έχουν περίπου 230 δις εξωτερικό χρέος σε ξένα νομίσματα ( ευρώ και δολάριο) και αλλά τόσα το Τουρκικό κράτος .

170 δις δολάρια δανεισμός λήγει στους επόμενους 12 μήνες , τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια έγιναν όταν η ισοτιμία με το δολάριο ήταν 2,5 τούρκικες λίρες  για ένα δολάριο ενώ τώρα η ισοτιμία είναι σχεδόν 6 τούρκικες λίρες για ένα δολάριο .

Μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε , το Τουρκικό κράτος και οι Τούρκικες επιχειρήσεις χασανε στα δάνεια του που έχουν σε ξένα νομίσματα πέραν των 20 δις δολάρια Όσες τούρκικες επιχειρήσεις η ιδιώτες δεν δανείστηκαν σε ξένα νομίσματα αλλά έχουν δάνεια σε Τούρκικες λίρες πληρώνουν επιτόκια 20% . Ένα τόσο ψηλό επιτόκιο είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη ενώ καθιστά το ίδιο το δάνειο μη βιώσιμο .

Το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της έχει έλλειμμα σχεδόν 3 δις δολάρια τον μήνα , αυτά τα δεδομένα είναι ένας συνδυασμός πολύ άσχημος για την Τουρκική οικονομία και πολύ δύσκολος να αντιμετωπιστεί .

Η Τουρκική οικονομία αυτή την στιγμή βρίσκετε κάτω από ένα ηφαίστειο το οποίο έχει Ίδη εκραγεί .

Η Τουρκία θα χρειαστεί σύντομα δανεισμό και η Ρωσία δεν μπορεί να την δανείσει όσα χρειάζεται , το μόνον ταμείο το οποίο μπορεί να την βοηθήσει είναι το ΔΝΤ το οποίο ελέγχουν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.  Η Τουρκία έκανε το ολέθριο λάθος ( οικονομικό λάθος) να κάνει συμμαχία με την Ρωσία για να την αφήσει να πάρει το Αφριν .

Η Τουρκία δεν υπολόγισε την οικονομική κρίση . Τώρα ως σανίδα σωτηρίας της, Η Τουρκία προσδοκά στα αποθέματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου …

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που βρίσκετε αυτήν την Στιγμή η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο .

Η Τουρκία δεν είναι εδώ για να ασκήσει πίεση στην Ελληνοκυπριακή πλευρά να λύσει το Κυπριακό αλλά καταβάλλει μια μάταιη προσπάθεια να κρατηθεί από κάπου ,προσδοκά  ότι με την αρπαγή υδρογονανθράκων θα μπορέσει να βρει δανεισμό η ίσως έτσι οι υφιστάμενοι πιστωτές της να της δώσουν χρόνο έτσι ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ.

Γνωρίζει ότι εάν πάει στο ΔΝΤ , θα τεθούν θέματα S400, Βόρεια Συρία , Κουρδικό ζήτημα κλπ κλπ από τις ΗΠΑ .

Η Τουρκία , όπως έχω πει πολλές φορές έχει εγκλωβιστεί , βυθίζεται και αντί να κτίζει γέφυρες με την Δύση της χαλά .

Αυτήν την στιγμή κάνει ένα αγώνα δρόμου τον οποίο δεν μπορεί να κερδίσει με τίποτα. Είναι μια Απελπισμένη προσπάθεια που κάνει κάποιος όταν η χιονοστιβάδα ξεκίνησε και αυτός τρέχει με τα πόδια…

Ακόμα και εάν η Τουρκία βρει αέριο στην αμφισβητούμενη περιοχή στην οποία τρύπα έξω από την Πάφο,  δεν θα μπορέσει από μόνη της να το εξορύξει. Ακόμα και εάν το βγάλει πάνω , που θα το πουλήσει ? .

Ένα εμπάργκο από ΗΠΑ , τελείωσε το όνειρο Το εμπάργκο θα επέλθει σίγουρα τόσο από ΗΠΑ όσο και από ΕΕ διότι είναι από αμφισβητούμενα νερά και άρα παράνομη η γεώτρηση .

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω :  

Η Τουρκία πάει για πτώχευση  .Τρυπώντας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνετε μια προσπάθεια πώλησης εθνικισμού και εξεύρεσης ενός οικονομικού στηρίγματος διότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή . 

Οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν να κάνουν με πίεση για λύση του Κυπριακού.   

Οι προσπάθειες αυτές της Τουρκίας δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα . 

Παραμένει όμως ο κίνδυνος ενός επεισοδίου την ώρα που θα καταλάβει η Τουρκία ότι ο σχεδιασμός της αυτός , να σωθεί οικονομικά , απέτυχε , κατ επέκταση  Το μόνον που απομένει του Ερτογαν τα επόμενα χρόνια είναι η πώληση εθνικισμού . …

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβληθούμε και να κάνουμε υποχωρήσεις στο Κυπριακό , εξάλλου  η Τουρκία δεν είναι αυτό που προσδοκά αυτήν την στιγμή . 

Εμείς πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί , αμετακίνητοι από τις θέσεις αρχών μας και να βελτιώνουμε συνεχώς τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ , Ισραήλ και την ΕΕ όπως και με την Ρωσία. 

Υ.Γ δεν μπορεί να φανταστεί ο Ερτογαν η ο Γαμπρός του ο υπουργός οικονομικών τι μπορεί να κάνουν 5 χρηματιστές όταν βρουν μια οικονομία όπως την Τουρκική αυτήν την στιγμή  … δεν μπορούν να τον βοηθήσουν ούτε οι φρεγάτες , ούτε τα υποβρύχια, ούτε τα f-16 του.  Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους.  Απλά παρακολουθήστε τις υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους στους επόμενους μήνες .

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives