Ποιος Άνοιξε τη <> στους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου 1453 (ΜΕΡΟΣ Β)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

 

Δείτε Εδώ στον σύνδεσμο το ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 

https://politicsreveal.com/2017/06/15/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-29/

 

20/06/17  at 00:46

Του  Χρυση Μηχαιλιδη Οικονομολόγος

 Ποιος Άνοιξε τη <<Κερκοπορτα>> στους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου 1453 (ΜΕΡΟΣ Β)

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ

Άρα εδώ έχομε μια Πόλη καθαρά φραγκεμένη, λεηλατημένη από τους κατακτητές έως το έπακρον (δεκάδες πλοία φορτωμένα θησαυρούς έφυγαν για την Βενετία) , με λιγοστούς κατοίκους ( λιγότερους των 50 χιλιάδων) με μια οικονομική μονοπωλιακή παρουσία σε όλους τους τομείς από Φράγκους, που είχε μεγάλη  δυσκολία να θρέψει τον πληθυσμό της.

 

Αυτό έγινε φανερό όταν ο αδύνατος πλέον φραγκικός στρατός κατοχής , μετά την ήττα τους από τον Βούλγαρο τσάρο Καλογιάννη που ήλθε σε βοήθεια των Ρωμηών των Βαλκανίων και στην μάχη της  Αδριανουπόλεως, στις 14 Απριλίου 1205 έγινε  μια αξιομνημόνευτη μάχη, στην οποία ο λατινικός στρατός των ιπποτών αφανίσθηκε ολοκληρωτικά από τα βουλγαρικά  καί κουμανικά στρατεύματα του Καλογιάννη, έτσι για να μπορέσουν να τραφούν οι Φράγκοι κατακτητές  μέσα στην κατεχόμενη και διαλυμένη Κωνσταντινούπολη , έπρεπε να κάνουν εξορμήσεις, λεηλατώντας τις γύρο περιοχές.

Συνεχεία Άρθρου Μετά από Φώτο

Μια τέτοια ευκαιρία βρήκε ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος που ανακατάλαβε την Κωνσταντινούπολη από τους Φράγκους. Μια νύκτα που τα φραγκικά στρατεύματα κατοχής βγήκαν για πλιατσικο, ο Στρατηγόπουλος, με 800 άντρες κατέλαβε τοίχοι και ο λαός της ΠΟΛΗΣ έκαψε τις περιοχές που ζούσαν οι Γενουάτες και οι Ενετοί. Επιστρέφοντας τα πλοία είδαν την πόλη να καίγεται και τους δικούς τους στον μόλο έτοιμοι για φυγή. Έτσι και έγινε. Σημειώνεται ότι η πανηγυρική είσοδος του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου ( από το βασίλειο της Νίκαιας)  στην Πόλη έγινε ανήμερα της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου του 1261

 

Ποια όμως Κωνσταντινούπολη άφησαν πίσω τους οι Φράγκοι κατακτητές της 4ης τάχα Σταυροφορίας; Η Ρωμανία  μετά την ανακατάληψη της από τους Ρωμηούς της Νίκαιας έζησε ακόμα περίπου δυο αιώνες , δύο αιώνες παρακμής και Εθνικής ξεφτίλας.

 

‘Ετσι λοιπόν ο πρώτος Αυτοκράτορας μετά την Φραγκοκρατία γίνεται ο σκληρός Μιχαήλ Παλαιολόγος ( από το βασίλειο της Νίκαιας) και ο οποίος επιβάλλει την «ενωτική» με τους Φράγκους πολιτική του δια πυρός και σιδήρου.

 

Ο Μιχαήλ δεν δίστασε να αποδεχθεί την εκκλησιαστική Ένωση (υποταγή) με τη Ρώμη, η οποία επιβεβαιώθηκε από τη σύνοδο της Λυών (1274). Η Ένωση όμως προκάλεσε στο Βυζάντιο μια βαθιά εσωτερική κρίση. Ο Μιχαήλ, πεπεισμένος για την ορθότητα της πολιτικής του, αντέδρασε με διώξεις και φυλακίσεις των αντιπάλων της Ένωσης.

Συνεχεία Άρθρου Μετά από Φώτο

Αυτό όμως είχε και άλλες σημαντικές πολιτικές συνέπειες, όπως η τελειωτική διάλυση  της «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» ανάμεσα στην ΡΩΜΑΝΙΑΣ και τις άλλες ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ όπως την Σερβία, Βουλγαρία, και Ρωσσία. Όχι μόνο διαλύεται η  Κοινοπολιτεία αλλά οι χώρες μέλη έγιναν και εχθρικές προς την Πόλη (αυτές Ορθόδοξες και η Πόλη Ουνίτες) προκαλώντας ακόμα πιο πολλά προβλήματα στην εναπομείνουσα Παπική Κωνσταντινούπολη των Παλαιολόγων και μετέπειτα.

Στην προσπάθειά του ο πρώτος Παλαιολόγος να επιβάλει την φιλοδυτική (ενωτική)  πολιτική του εξόρισε όλους τους κληρικούς που δε ήθελαν την «ΕΝΩΣΗ» καθαίρεσε τον Πατριάρχη Ιωσήφ αντικαθιστώντας τον με τον Βέκκο και κυνήγησε όλους τους ανθενωτικούς αστούς, δημεύοντας την περιουσία τους και δολοφονώντας η εξορίζοντας τους,  έθεσε την ΠΟΛΗ υπό το έλεγχο του αφήνοντας την Νίκαια στο έλεος των Τούρκων .

Μείνετε Συντονισμένοι – Συνεχίζεται 

Για Καθημερινή Ενημέρωση κάντε like στην σελίδα μας στο face book  https://www.facebook.com/Politicsreveal/

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives