Κυπριακό: Τα Κράτη Έχουν Συμφέροντα και όχι Φιλίες

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

07/08/17  at 00:00

Του  Chris Constantin B.A Business Studies  

 Κυπριακό: Τα Κράτη Έχουν Συμφέροντα και όχι Φιλίες

 

 

Τα  κράτη έχουν συμφέροντα και όχι φιλίες , 

Ας γίνουμε επιτέλους ρεαλιστές και να βάλουμε στην άκρη τα συναισθήματα μας και ας επικεντρωθούμε με ψυχρή λογική στην ουσία του ζητήματος , γιατί στο τέλος της μέρας διπλωματία και συναισθηματισμοί δεν πάνε μαζί .. 

 

Ο Χενρυ Κίσσινγκερ όπως και ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ έκαναν απλά την δουλειά η οποία τους ανατέθηκε, δηλαδή στο να υποστηρίξουν τα συμφέροντα τους .

Εάν δεν υπήρχαν αυτοί φυσικά και   κάποιος άλλος θα ήταν στην θέση /πόστο τους οπόταν καλό θα ήταν να μην περνούμε τα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο και να είμαστε αντικειμενικοί όταν αξιολογούμε μια κατάσταση η ένα αποτέλεσμα .

Τα ιδία ισχύουν και για το Φορειν  Οφις όπως και για κάθε άλλο οργανισμό /τμήμα η χώρα που ενεργεί σύμφωνα πάντοτε με τα συμφέροντα του.

Τώρα εάν οι πιο πάνω έφεραν εις πέρας την αποστολή τους με επιτυχία αυτό συνεπάγεται ότι εμείς δεν εκτελέσαμε το καθήκον μας σωστά και την απόλυτη ευθύνη την έχουμε μόνο εμείς και κανένας άλλος .

 

Οσον αφορά το κυπριακό και πιο συγκεκριμένα το κεφάλαιο συνομιλίες εκ πρώτης όψεως ο κ Αιντε τήρησε ίσες αποστάσεις από τα δυο μέρη και απέφυγε να επιρρίψει εύθηνες στην Τουρκία άσχετα με το γεγονός εάν όντως η Τουρκία έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών ,τι πράξαμε όμως για να το αποτρέψουμε αυτό ; Επιχειρήσαμε  να εκθέσουμε την Τουρκία και να την θέσουμε ενώπιον των ευθυνών της η μήπως αναμέναμε έως δια μαγείας τον από μηχανή θεό η   τους ξένους με τον ειδικό σύμβουλο να το πράξει στην θέση μας ;

 

Για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα  του “μάγου της διπλωματίας” χενρυ Κιγκερ και τον καθοριστικό του ρόλο πριν και κατά  την διάρκεια της εισβολής καλό θα ήταν να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ορισμενα πράγματα : Δηλαδή ότι την περίοδο εκείνη  (1974) τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων ήταν τέτοια  που επέτρεψαν να διαμορφωθούν κάποια δεδομένα εις βάρος μας και έτσι έγινε !

 

Δεν βρισκόμαστε στο 1974 αλλά πέρασαν 43 χρόνια , το να είμαστε αδρανείς και να θρηνούμε δεν αλλάζει την όλη κατάσταση , άρα φρονιμότερο θα ήταν τώρα  που τα ίδια αυτά συμφέροντα διαμορφώνονται πολύ διαφορετικά να φροντίσουμε ώστε να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και να αξιοποιήσουμε σωστά τα νέα δεδομένα , οφείλουμε να προσαρμοστούμε στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον ,να αλλάξουμε την στρατηγική μας και να γίνουμε ευέλικτοι όπως επίσης και να αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες για ένα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα !

 

Πάντοτε το μεγαλύτερο μας πρόβλημα δεν ήταν ο Κίσσινγκερ η ο καθε Κίσσινγκερ, αλλά η ηττοπάθεια η οποία μας καλλιέργησαν οι εκάστοτε ηγεσίες που εμείς οι ίδιοι ορίσαμε έως καπετάνιους στο τιμόνι της πατρίδας μας και για να διαχειρίζονται τις τύχες μας.

 

Αγαπητοί συμπατριώτες ,η ευθηνή σε όλους μας γιατί όλα τα πιο πάνω έγιναν δια της ανοχής μας και δια μέσου ενός όπλου οπού μόνοι μας τοποθετήσαμε στον κρόταφο μας !

Της ψήφου μας ..

 

Αγαπητοί συμπατριώτες , την επόμενη φορά που θα κληθούμε στην κάλπη ας συλλογιστούμε τα πιο πάνω !

Και κάτι ακόμα , η Κύπρος είναι μικρή – λάθος και διόρθωση :Η Κύπρος μας σύντομα θα είναι ενεργειακός παίχτης -το αβύθιστο αεροπλανοφόρο αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά .

 

Υπάρχει ελπίδα βάση σοβαρών πιθανοτήτων ,ας ξυπνήσουμε λοιπόν και ας διεκδικήσουμε .

 

 

Μείνετε Συντονισμένοι 

Για ενημέρωση και άρθρα κάντε LIKE στην σελίδα μας στο FACE BOOK πατήστε εδώ στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/Politicsreveal/

 

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives