ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Στροφή Οικολόγων προς Διζωνική ( Ανάλυση )

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Στροφή Οικολόγων προς Διζωνική ( Ανάλυση )

 

Στην ιστορία των κομμάτων της Κύπρου συνέβη μερικές φορές κόμματα να αλλάξουν πολιτικές θέσεις. Αυτό συνέβαινε συνήθως μετά από εσωκομματικό διάλογο και συνεδριακές αποφάσεις .

Πριν λίγες μέρες το κόμμα των οικολόγων άλλαξε «εν μια νυκτί» την πολιτική του θέση περνώντας από το αντιΔΔΟ μέτωπο στο ΔΔΟ (διζωνικό) .  Αυτό έγινε με την αλλαγή σκυτάλης του προέδρου από τον Περδίκη στον κ  Θεοπέμπτου.

Ο κ  Περδίκης παίζοντας το πολιτικό παίγνιο περίπου ως παίκτης σκακιού ( άλλωστε φανερά, κρυφά και με άλλους τρόπους )  ισορροπούσε επί 20 και πλέον έτη ,  κρατούσε το κόμμα στους αντιΔΔΟ, μάλιστα πολλές φορές με ομιλίες σε ψηλούς τόνους στηλίτευε και επιτιθόταν τους οπαδούς της ΔΔΟ.

Ο θεοπέμπτου με την κατάληψη της καρέκλας άλλαξε αμέσως και χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις την πολιτική θέση του κόμματος. Ασφαλώς ο Θεοπέμπτου (για να είμαστε δίκαιοι) δεν άλλαξε ο «άδρωπος». Τάχθηκε υπέρ του σχεδίου αναν το 2004 αλλά παρέμεινε στο κόμμα και εξελέγη βουλευτής το 2016.

Η απόδειξη της τόσον σημαντικής απότομης αυτής πολιτικής στροφής αποδεικνύεται εύκολα :

 Α ) από το δεδηλωμένο παρελθόν του κ θεοπέμπτου και μερικών άλλων της ηγετικής πυραμίδας .

Β )  Με τις τελευταίες του δηλώσεις που βάζει στην ουσία στο περιθώριο το Κυπριακό ελπίζοντας να μην έχει αντιδράσεις και

Γ ) Με το ψηφοδέλτιο γεμάτο με προσωπικότητες του διζωνικού χώρου .

Το ερώτημα είναι γιατί έγινε αυτή η στροφή και μάλιστα με αυτόν τον «παράξενο» για κόμμα πρασίνων τρόπο ; Κατά την γνώμη μου πιθανόν να συμβαίνουν τα κάτωθι :

 1) Στο πλαίσιο συμφωνία με ΑΚΕΛ & ΔΗΚΟ προϋπόθεση που τέθηκε για συμμετοχή στην εξουσία στις επόμενες προεδρικές να ήταν η στροφή μιας και οι νέοι «συνέταιροι» γνώριζαν ότι θα γίνει επί της νέας ηγεσίας .

2 ) Βλέποντας ότι το κόμμα μετά την αποτυχία στις ευρωεκλογές του 2019 ( με ποσοστό 3.29% ) και μάλιστα συμμαχώντας με άλλο κόμμα, τα πράγματα «δεν πήγαιναν καλά» και το κόμμα θα σωθεί μόνο ως δορυφόρος μεγαλύτερου κόμματος που θα εξασφαλίσει το μέλλον τουλάχιστον της ηγεσίας ( γιατί δεν αντέδρασε ο κ  Περδίκης είναι άλλη ιστορία )

Γ) Μόνη ελπίδα να σωθεί το κόμμα είναι οι προσωπικότητες από διατεθειμένους να βοηθήσουν και βρέθηκαν οι διζωνιστές (με πιθανή παρότρυνση) 

ΥΓ πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που όμως πιστεύω έχουν να κάνουν με το θέμα της πολιτικής επιβίωσης ενός χώρου που δεν κατάφερε να παίξει το ρόλο που παίζουν οι Ευρωπαίοι πράσινοι .

 

Άδωνης Κωνσταντίνου Διεθνολόγος

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives