Κρίνεται το Μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

Κρίνεται το Μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας – Τετραμερής Συνάντηση για Αγωγό φ/α προς την Ιταλία

Το πρώτο 15θημερο Απρίλιου

 

Λευκωσία: Οι υπουργοί Ενέργειας τεσσάρων χωρών θα έχουν συνάντηση αρχές Απριλίου στο Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσουν το κοινό έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Ισραήλ ανέλαβε να φιλοξενήσει τετραμερή υπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδα και Ιταλίας.

Το συνολικό μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 2 χιλιάδες χιλιόμετρα και το κόστος του υπολογίζεται στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την προετοιμασία της συνάντησης πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση των γενικών διευθυντών των υπουργείων Ενέργειας των τεσσάρων χωρών στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση της υπουργικής συνόδου στο Ισραήλ.

 

Ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι, όμως, ο μόνος που έχει κατά νουν η ισραηλινή πλευρά. Στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις βρίσκεται αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία από την Τουρκία προκειμένου να συζητήσουν θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο πλευρών θα είναι και πάλι ο αγωγός για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

 

Οι παράλληλες αυτές συζητήσεις από πλευράς Ισραήλ με Τουρκία από τη μια και Κύπρο-Ελλάδα-Ιταλία από την άλλη δεν είναι άσχετη και με το νέο γύρο αδειοδότησης αφού στις σχετικές ανακοινώσεις της πέραν των δύο αγωγών συμπεριέλαβε και τις προοπτικές με Ιορδανία και Αίγυπτο. Το δικό του γύρο αδειοδότησης προωθεί αυτή την περίοδο ο Λίβανος. Στο διαγωνισμό του ο Λίβανος έχει συμπεριλάβει και τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχή για την οποία υπάρχει διαφωνία με το Ισραήλ.

 

Πηγή : Ινφογνωμων -Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης

Φιλελεύθερος

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives