ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ  (Συνοπτικά)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

30/05/19   at 3:45

  Του: Chris Constantin  B.A Business Studies   

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ  ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ  (Συνοπτικά)

 

ΔΗΣΥ  29.02 % 

Πανωλεθρία στον Δησυ

Η σύμπλευση στο Κυπριακό με το Ακελ έκανε τεράστια ζημιά .

Πρώτο κόμμα μεν αλλά με ελαχίστη διαφορά απ το δεύτερο με απώλεια ποσοστών απ την διαρροή πρώην στελεχών με αριστερές καταβολές που συγχωνεύτηκαν στο παρελθόν με τον Δημοκρατικό Συναγερμό βλέπε (Ενωμένους Δημοκράτες Βασίλειου κλπ  πτέρυγα που στήριξε μετά μανίας την διζωνική λύση ) φαίνεται ότι επέστρεψαν στο φυσικό τους στρατόπεδο και στήριξαν τον ακελικο τ/κ υποψήφιο

 

ΑΚΕΛ  27.49 % 

Ο μεγάλος χαμένος το Ακελ ,

Δεύτερο κόμμα με ελάχιστη διαφορά απ το πρώτο αλλά εάν αφαιρέσουμε τους ψήφους των τ/κ και κοινοτήκων τα πραγματικά ποσοστά τους είναι αρκετά χαμηλά .

Την στιγμή καταρρέει ο μύθος/διακαής πόθος του Ακελ που ήθελε στο σενάριο μιας μελλοντικής δδο λύσης να κυβερνούν μαζί με τους ψήφους των τ/κ .

Καταρρέει γιατί  σύμφωνα πάντα με τα τελευταία αποτελέσματα των Ευρωεκλογών οι τ/κ σε μια μελλοντική αναμέτρηση τύπου προεδρικών μόνο τουρκοκύπριο θα ψήφιζαν  , επομένως ο ουσιαστικός Νικητής των εκλογών είναι ο κ Νιαζι και όχι το Ακελ.

ενδεικτικές έως προς τις προθέσεις του  είναι και οι πρώτες δηλώσεις του κ Ν. Κιζιλγιουρεκ : «εκπροσωπώ τους Ευρωπαίους πολίτες»

πράγμα το οποίο μας δείχνει ξεκάθαρα ότι εάν «πιεστεί» από τον Ακελικο κομματικό μηχανισμό με την πρώτη ευκαιρία θα αποχωρίσει και θα ακολουθήσει μια μοναχική πορεία με ότι αυτό συνεπάγεται για το Ακελ.

 

 

ΔΗΚΟ  13.80 % 

Επιτυχία Δηκο ,από τους τους κερδισμένους της βραδιάς , το Δηκο όχι μόνο κράτησε τα ποσοστά του αλλά τα αύξησε .

Το πιο πάνω  συνεπάγεται ότι ο κ Καρογιαν δεν έκανε την ζημιά που όλοι ανέμεναν .

Σωστή υπό τις περιστάσεις ήταν και η επιλογή της αλληλεγγύης να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού κόμματος με την ίδια την κα Θεοχάρους να εξασφαλίζει ένα σημαντικό ποσοστό μεν (10,045 ψηφοφόροι ) , αλλά με απώλειες συγκριτικά με τα ποσοστά της Αλληλεγγύης  στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (2016 )όπου πήρε  18,424 ψήφους .

Το πιο πιθανόν η ζημιά που της έχει προκληθεί να έχει άμεση σχέση με την προεδρία της βουλής (βλέπε βουλευτικές 2016 )

 

 

ΕΔΕΚ  10.58 % 

Ο θρίαμβος ανήκει αποκλειστικά στην  Εδεκ που κράτησε την έδρα !

Στην τελική δικαιώνεται η επιλογή της ηγεσίας στο πρόσωπο του κ Χριστού Ιακώβου που αυτό με την σειρά του έπαιξε καταλυτικό ρόλο για το συνολικό  αποτέλεσμα  .

Δεδομένο και γερό χαρτί ο κ Παδακης με μεγάλη επιρροή στους ψηφοφόρους και διαχρονική αξία εντός του κόμματος .

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η άνοδος της ΕΔΕΚ στην Πάφο δεύτερο κόμμα 21.33 % με διαφορά 151 ψηφων δηλαδη μόλις μισο πόντο  από τον Δησυ 21.91%  και αυτό φυσικα  οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά που έκαναν παραδοσιακά στελέχη του κόμματος στην Πάφο .

 

 

 

ΕΛΑΜ  8.25 % 

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε το Ελαμ από την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση με την σημαντική αύξηση των ποσοστών του που οφείλεται πρωτίστως σε πρωτοκλασάτα στελέχη .

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι  ψηφοφόροι του Ελαμ αυτή την φορά δεν προτίμησαν τα κλασσικά στελέχη πρώτης γραμμής όπως την περίπτωση του κ Γ.Γεαδη , αλλά τον κ Βασιλείου αντιπρόεδρο του εθνικιστικού κινήματος , άλλωστε αυτό φαίνεται απ την διαφορά που χωρίζει τους δυο .

Πολύ πιθανόν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση (σε 2 χρόνια βλέπε βουλευτικές) να ανακοπεί η ανοδική πορεία του εθνικού λαϊκού μετώπου γιατί πλέον οι συγκυρίες έχουν αλλάξει και δεν βρισκόμαστε στην περίοδο 2012-17 όπου υπήρξε το κατάλληλο «έδαφος» στο οποίο το λαϊκό μέτωπο επένδυσε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτικών και κομματικών στρατηγικών σχεδιασμών που εφαρμόζει σήμερα .

 

 

 ΔΗΠΑ  3.80 % 

Η Δημοκρατική Παράταξη του κ Μάριου Καρογιαν εξασφάλισε ένα μικρό μεν αλλά σημαντικό ποσοστό στην πρώτη του επίσημη εκλογική αναμέτρηση και αυτό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Το πιο πάνω οφείλεται σε δυο βασικούς  λόγους , τους προσωπικούς ψήφους του κ Καρογιαν  πλαισιωμένοι από την διζωνική πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος που Αποχώρισε σε συνδυασμό με μια μικρή μετακίνηση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό η οποία πολύ πιθανόν να μην είναι και μόνιμη .

 

 

 

ΣΥΜΜΑΧΙΑ & ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3.29 % 

Αποδυναμωμένη η Συμμαχία Πολιτών αποτέλεσμα που μας προκύπτει ισως από τις Επιλογές του κ Γ.Λιλλικα στις  απερχόμενες προεδρικές εκλογές με την αυτόνομη κάθοδο , επιλογή που τον έφερε σε μετωπική σύγκρουση με τα όλα τα κόμματα του κέντρου .

Το πιο πιθανόν το πιο πάνω να είχε αρνητικό αντίκτυπο και στους οικολόγους .

 

 

 

ΑΠΟΧΗ  57.17%

τρομακτικά αυξημένα τα ποσοστά της αποχή που ήταν και ο μεγαλύτερος νικητής των ευρωεκλογών .

Τα αμέτρητα σκάνδαλα , η ατιμωρησία  και η οικονομία αντί να ξεσηκώσουν τον κόσμο έφεραν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα , δηλαδή την απαξίωση των πολιτών προς όλα τα κόμματα .

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives