Ελληνοτουρκική Σύρραξη Προ των Πυλών ;

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

Του Δρ Ζήνων Αχιλλιδη Ph.D Engineering

 

Ελληνοτουρκική Σύρραξη Προ των Πυλών ;

 

Το τελευταίο διάστημα οι προκλήσεις της Τουρκιάς σε Αιγαίο και Κύπρο έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό με αποτέλεσμα κύκλοι τόσο εντός όσο και εκτός εθνικού κορμού  να αναρτιόνται μέχρι που  θα τραβήξει το σχοινί η Τουρκία. Αυτή την φορά οι προκλήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο  με παραβιάσεις του Εθνικού  Εναέριου Χώρου αλλά και με φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ πρωτοκλασάτων αξιωματούχων των δυο μερών που επιδεινώνουν το κλίμα περεταίρω  και κλείνουν τους οποίους  διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών.

 

Όσο αφορά την ουσία του ερωτήματος και σε πιο βαθμό είναι δυνατή μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ των δυο χώρων  μπορεί να απαντηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις  πιο κάτω παραμέτρους :    

 

Α)  Η κλιμάκωση της έντασης είναι καθαρά για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία –ελέω δημοψηφίσματος/εσωτερικων προβλημάτων   (γι’αυτό και οι φραστικές αντιπαραθέσεις).

 

Β) Σε περίπτωση γενικευμένης  Ελληνοτουρκικής σύρραξης η νοτιανατολική πτέρυγα του Νατο θα οδηγηθεί σε καταρρεύσει με απρόβλεπτες συνέπειες για το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή και δει για τα Αμερικανικά συμφέροντα.

 

Γ) Για να κάνει ένα τέτοιο  εγχείρημα η Τουρκία χρειάζεται (εάν Όχι την έγκριση ) τουλάχιστον  την ανοχή των ΗΠΑ . Η πιο πάνω παράμετρος είναι ίσως η σημαντικότερη, η οποία μπορεί να συνοψιστεί  σε παλαιότερες  δηλώσεις του  Χαλίλ Σιβγκίν πρώην  Υπουργού  Υγείας ,και  δεξί χέρι του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ  (σε τηλεοπτικό κανάλι στην Τουρκια) που  μεταξύ άλλων υποστήριξε και τα πιο κάτω: Εμείς, για να μπορέσουμε να επέμβουμε στην Κύπρο( to 1974), χρειαζόταν η έγκριση των ΗΠΑ!!!.  Σημειώστε δε ότι αυτή την στιγμή όχι μόνο δεν υπάρχει έγκριση των ΗΠΑ (αυτό διαφάνηκε και στην Γενεύη ),  αλλά η  παρουσία δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα του αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους στην Σούδα και η αποβίβαση εννέα υπερσύγχρονων ελικοπτέρων τύπου Μπλακ Χωκ στην Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη από κανέναν και κυρίως από την γείτονα χώρα [1].

 

Δ) Το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ)  της Τουρκιάς έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό -Ναι μεν ο Ερντογάν επιβίωσε του πραξικοπήματος αλλά το ‘τίμημα’ ήταν πολύ μεγάλο για τις ΕΔ της Τουρκιάς . Αυτό έχει παρατηρηθεί πρόσφατα,  τόσο με την αδυναμία των επίγειων δυνάμεων από του να φέρουν εις πέρας την αποστολή  τους  στην Συρία αλλά κυρίως στην ΠΑ της γείτονας χώρας. Όλες οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου  γίνονται σε μεγάλα ύψη που αυτό αποδίδεται στην απειρία των πιλότων της!!! . [2]

 

Ε) Το αξιόμαχο και η ετοιμότητα των εθνικών ενόπλων δυνάμεων . Ναι μεν η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή αλλά όπως  υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ :  ‘Οι  Ένοπλες Δυνάμεις αξιοποιούν τις υφιστάμενες δυνατότητές τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, βελτιώνονται και αναδιοργανώνονται με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα ‘ [3] , και αυτό το αποτέλεσμα είναι που φοβούνται οι τούρκοι.

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιο πάνω παραδοχές , μια γενικευμένη σύρραξη κρίνεται αρκετά απομακρυσμένη διότι  όσον παράφρων και μεγαλομανής και εάν φαντάζει  ο σημερινός της ηγέτης της Τουρκιάς  ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος, που στην περίπτωση που το αποτολμήσει  και  δεν επιτύχει,   τότε όχι μόνο  θα τον κρεμάσουν ανάποδα οι δικοί του (στην πλατειά TAXIM) αλλά θα γραφτεί και το όνομα του την ιστορία σαν ο καταλύτης του τουρκικού κράτους,  που αυτό είναι που τον φοβίζει περισσότερο από όλα .

 

[1]http://odosdrachmis.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CF%84%CF%8C/

[2] Αμύνεσθαι Περί Πάτρης   ΡΙΚ 1 5/3/17

[3] http://tvonenews.com.cy/den-epioymoyme-thn-entash-sthn-perioxh-leei-o-arxhgos-ellhnikwn-enoplwn-dynamewn

 

 

 

 

 

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives