05/04/20
Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Σημερινή στις 24/03/20
At : 20:30
Του : Chris Constantin – Μέλος Θεματικής Επιτροπής Μελέτης Κυπριακού και Διεθνών Ζητημάτων Κ. Σ. ΕΔΕΚ
Είναι η ώρα της εποικοδομητικής συνέργειας
Πριν από μερικούς μήνες, εάν μας έλεγε κάποιος πως θα περνούσαμε όσα βιώνουμε αυτήν τη στιγμή, τότε θα του απαντούσαμε πως μάλλον επηρεάστηκε από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Να, όμως, που δεν είναι ταινία φαντασίας. Είναι η καθημερινότητά μας, η οποία μας έχει αναγκάσει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα.
Βλέποντας από απόσταση τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες μπορούμε να βγάλουμε διάφορα συμπεράσματα για το πώς έχει αντιδράσει ο κόσμος, τα κόμματα, τα οργανωμένα σύνολα, η ίδια η Κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, παρόλο που σε γενικές γραμμές θα έλεγε κανείς πως έδρασε σχετικά γρήγορα, εντούτοις το ότι ακόμα δεν έχουν στελεχωθεί εντατικές μονάδες και δεν έχουν ετοιμαστεί τα νοσηλευτήρια για την ταυτόχρονη νοσηλεία μεγάλου αριθμού πολιτών, επιβεβαιώνει τα μεγάλα προβλήματα που ήδη υπήρχαν στα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά και την αδυναμία του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ να λάβει έγκαιρα εκείνες τις αποφάσεις που έπρεπε να υλοποιήσει πριν και πάνω απ’ όλα.
Για τις οικονομικές επιπτώσεις απ’ όλο αυτό, θα μιλάμε σίγουρα για μήνες, διότι αυτή η κρίση έρχεται να προστεθεί στα ήδη σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση του 2012-2013, τα αποτελέσματα της οποίας ακόμα τα βιώνουμε. Τα ερωτήματα γύρω από το μέγεθος της κρίσης καθώς και τη χρονική της διάρκεια είναι πολλά και ακόμα αναπάντητα. Ο χρόνος αλλά και η οικονομική στήριξη που θα δώσει η ΕΕ στους πολίτες της θα καθορίσει, πιστεύω, τις απαντήσεις στα πιο πάνω.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τους πολίτες, κάποιοι κατάλαβαν την κρισιμότητα της κατάστασης και περιορίστηκαν από την πρώτη στιγμή, κάποιοι άλλοι κινδυνολογούν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγιναν γιατροί, βιολόγοι, επιδημιολόγοι κ.λπ., και άλλοι είναι απλώς στην κοσμάρα τους, διότι «δεν τους αφορά».
Αυτό που κρίνω άξιον σχολιασμού, σε αυτήν τη φάση, είναι το πώς έδρασαν τα κόμματα.
Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, κάποια ακόμα ψάχνονται για το τι θα πουν, άλλα ακολούθησαν την πεπατημένη και λαϊκίζουν, ενώ άλλα μπήκαν μπροστά και χάραξαν το δρόμο για την κατάθεση προτάσεων.
Το κόμμα το οποίο πρώτο κατέθεσε προτάσεις και δεν έμεινε στην κριτική ήταν η ΕΔΕΚ. Από νωρίς, ήδη από το Σάββατο, 14 Μαρτίου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατέθεσε είκοσι συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο για την οικονομία όσο και για τα σχολεία και τα νοσηλευτήρια. Λίγες μέρες αργότερα, στις 19 Μαρτίου, κατέθεσε άλλες 21 συμπληρωματικές προτάσεις. Με την κίνησή της αυτή η ΕΔΕΚ απέδειξε πως δεν είναι μονοθεματικό κόμμα.
Όσοι την κατηγορούσαν πως έχασε τον σοσιαλιστικό της χαρακτήρα τούς απέδειξε με τον πιο έμπρακτο τρόπο πως είναι κυριολεκτικά δίπλα στους πολίτες.
Στις προτάσεις που κατέθεσε, δεν παρέλειψε να ζητήσει την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου και μάλιστα καταθέτοντας και σχετική πρόταση νόμου. Πρώτη η ΕΔΕΚ ζήτησε τη δημιουργία ομάδων για κατ’ οίκον βοήθεια και πρώτη μάλιστα το εφάρμοσε αφού δημιούργησε ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για τον σκοπό αυτό.
Ζήτησε από την πρώτη στιγμή μείωση χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, διευκολύνσεις για τις δανειακές υποχρεώσεις των πολιτών και στήριξη των αυτοτελώς εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μη γίνει καμία απόλυση.
Για τις προτάσεις της για τη δημιουργία δύο εντατικών μονάδων, καθορισμό των ασθενοφόρων που θα μεταφέρουν μόνο τα κρούσματα, επίταξη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.ά. ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν αυτήν την περίοδο, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Η πολύ σοφή και συγκεκριμένη πρόταση της ΕΔΕΚ να μην επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, αλλά μία βδομάδα αργότερα και να καταρτιστεί ημερήσιο πρόγραμμα στους μαθητές, επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Σημειώνω δύο αυτονόητες αλλά πολύ σημαντικές προτάσεις της ΕΔΕΚ, που έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί: να εξασφαλιστεί η απαραίτητη προστασία σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε επαφή με κόσμο (μάσκες, γάντια, στολές) και να ανακοινωθούν πακέτα αποζημίωσης για τους αυτοεργοδοτούμενους, των οποίων έχει ανασταλεί η εργασία λόγω των διαταγμάτων της Κυβέρνησης.
Μπράβο λοιπόν στην ΕΔΕΚ που πρώτη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, έδειξε πως στα θέματα κοινωνικής πολιτικής είναι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους και δεν έμεινε στην γκρίνια, την κριτική ή τον λαϊκισμό. Είναι η ώρα της εποικοδομητικής συνέργειας απέναντι στον κοινό εχθρό και όχι της αποδόμησης. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.
Μέλος Θεματικής Επιτροπής Μελέτης Κυπριακού και Διεθνών Ζητημάτων Κ. Σ. ΕΔΕΚ