Απαράδεκτες Καταστάσεις :Ακύρωσαν Έκθεση Φωτογραφίας στις Βρυξέλλες Λογω Κυπριακού

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email

Ακύρωσαν Έκθεση Φωτογραφίας στις Βρυξέλλες Λογω Κυπριακού

 

Ανακοίνωση Τύπου
Θεοχαρους : Υπάρχει Εσκεμμένη Παραπληροφόρηση στο Ευρωκοινοβούλιο για Ακτίνα Λύσης στο Κυπριακό  

Η  Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους ενημέρωσε για το απαράδεκτο  γεγονός που συνέβηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση φωτογραφίας που είχε  προετοιμάσει  το γραφείο της  και η οποία αναβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με την δικαιολογία ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις  συνομιλίες και γενικότερα την διαδικασία επίλυσης του κυπριακού ζητήματος .

Η έκθεση < Παγωμένη Λευκωσία από το 1974 > ήταν προγραμματισμένη ένα εξάμηνο πριν  και θα λάμβανε μέρος σε χώρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες από 31/01/17 έως  02/02/17

 

Ακολουθει  η σχετική ανακοίνωση

«Ετοιμάσαμε τα  εκθέματα, πρόκειται για φωτογραφίες από τη γραμμή αντιπαρατάξεως στη Λευκωσία που δείχνουν την φθορά του χρόνου και τις καταστροφές των περιουσιών των ανθρώπων και ετοιμαζόμασταν να τα μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες. Ενώ ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες και νομότυπες διαδικασίες και μας παραχωρήθηκε ο χώρος, πληροφορήθηκα χθες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικά οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές. Δεν θέλουν να γίνει η έκθεση, ουσιαστικά μας απαγορεύουν να γίνει η έκθεση, με το σκεπτικό ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη φάση, είναι πολύ κοντά η επίλυση του Κυπριακού, υποτίθεται ζήτημα ημερών η επίλυση του Κυπριακού, και υποτίθεται ότι η έκθεση θα παραβλάψει την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».
«Φανταστείτε», τόνισε, «τι θα γινόταν αν τα μνημεία του πολιτισμού που κατέστρεψε ο ISIS στην Παλμύρα δεν είχαμε την τόλμη να τα προβάλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί θα διαταράσσαμε την εκεχειρία στη Συρία. Αυτά είναι παραλογισμοί αυτά τα πράγματα και δεν μπορούμε να τα δεχθούμε».
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε ότι «βλέποντας και τις φωτογραφίες, διερωτάται κανείς πώς μπορούν αυτές οι φωτογραφίες να παραβλάψουν την επίλυση του Κυπριακού, την ίδια στιγμή που στις 24/1/2017 γίνεται μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα συνέδριο από τον Ευρωβουλευτή από την Βουλγαρία, Ilhan Kyuchyuk, είναι πρώτης γενεάς Τούρκος μετανάστης, με καλεσμένους μόνο Τούρκους, και με αντικείμενο τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, «Cyprus & Energy» λέγεται η έκθεση του» και συμπλήρωσε ότι «χωρίς να έχει προσκληθεί ούτε ένας Ελληνοκύπριος Ευρωβουλευτής, ούτε οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να καταθέσει την αντίθετη άποψη».
«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μια έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας, τις φωτογραφίες της οποίας έχουμε στείλει εδώ και ένα μήνα στους αρμόδιους,  μπορεί να παραβλάψει τη διαδικασία των συνομιλιών. Εάν σκεφτεί κανείς ότι οι Τούρκοι επιμένουν σε εμπρηστικές δηλώσεις να σας θυμίσω τις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ για το καθεστώς των Τούρκων πολιτών, ως ισότιμο με αυτό των Ευρωπαίων πολιτών στη Κύπρο, τις αιμοσταγείς δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ, τις δηλώσεις του Ερντογάν για μη επιστροφή της Μόρφου, για διεκδίκηση της ελληνικής γης από τον Πύργο μέχρι την Μόρφου, για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων και όλα όσα λέει τελευταία ο Ερντογάν» είπε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Θεοχάρους αναρωτήθηκε «πώς γίνεται αυτές οι εκδηλώσεις και αυτές οι δηλώσεις να μην δυναμιτίζουν το κλίμα των συνομιλιών, να μη  δημιουργούν κινδύνους για τις συνομιλίες, και να μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους μια έκθεση φωτογραφίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παραπληροφορηθεί ότι είμαστε τόσο κοντά σε λύση που θα μπορούσε μια έκθεση φωτογραφίας να την επηρεάσει».
Για αυτούς τους λόγους, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης κάλεσε «το Υπουργείο Εξωτερικών, καλούμε και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, καλούμε και την Κυβέρνηση, καλούμε και τον Αρμόδιο Επίτροπο, και τον Κύπριο Επίτροπο να επιληφθούν της κατάστασης και να μας πουν ποιος παραπληροφορεί ότι είναι ζήτημα ημερών να υπογραφεί η συμφωνία και ποιος είναι αρμόδιος να εξουδετερώνονται οι Ευρωβουλευτές, γιατί εξ’ όσων γνωρίζω κανείς από τους Ευρωβουλευτές στις ομιλίες που κάνουμε στην Ολομέλεια ή στις επιτροπές δεν ισχυρίζεται ότι είμαστε σε ακτίνα λύσης, ή τόσο κοντά σε λύση ή είμαστε στο παρά ένα να υπογραφεί η συμφωνία».
«Με αυτό τον τρόπο και εξουδετερώνονται οι Ευρωβουλευτές» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «παραπληροφορείται το Ευρωκοινοβούλιο και παραπληροφορείται ο Πρόεδρος της Κομισιόν και δεν ξέρω ποιοι άλλοι αρμόδιοι. Δεν θα ανεχθούμε αυτή την κατάσταση. Δεν θα μείνει σε αυτό το σημείο από εμάς η ακύρωση της έκθεσης και αναμένουμε και ανάλογες αντιδράσεις από μέρους των κυβερνώντων».
Ο ερασιτέχνης φωτογράφος και εκθέτης κ. Κώστας Τσαγγαρίδης είπε ότι «πρόκειται για μια παράφορη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι απαρχή ενός σκοταδισμού και δεν μπορώ να εκφέρω τίποτα άλλο εκτός από τον αποτροπιασμό μου. Νιώθω ντροπή που η Ευρώπη των αρχών και των αξιών καταλήγει σε αυτό το σημείο, να φιμώνει την τέχνη με δικαιολογίες οι οποίες δεν ευσταθούν».

 

Πηγη :  mignatiou.com

Comments

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Categories
Archives